zaterdag 24 november 2007

Zuiderzeemarathon 2007


Wederom een pluim voor de organisatie van deze bijzondere marathon! Veel vrijwilligers, aandacht voor de loper, gemoedelijk, alles liep weer op rolletjes. Nou ja, op Asics in mijn geval. Maar ook rolletjes waren weer aanwezig dit keer. Sommige lopers hadden een begeleidende fietser meegenomen.

Bij aankomst zag ik al direct deze tafels met kratjes staan. Ik had Leo Visscher deze hint gegeven zodat geen onduidelijkheid bestaat bij het afgeven van je eigen drankjes. En het werkte perfect: op de routekaartjes kon je precies zien waar de drinkposten waren. Ik heb zelf op post 3 en 6 mijn vier flesjes van mijn drinkbelt vervangen. Na afloop kon ik mijn leeggedronken flesjes weer keurig terug nemen!

Maar goed, hoe begon de dag? 's Morgens om 07:30 uur vertrokken om eerst Ronald Moska en Jan van der Wielen bij bushalte Smittenberg in Beekbergen op te pikken en vervolgens Eric de Vries op station Apeldoorn. Het ritje naar Zwolle duurt niet zo lang maar in dit gezelschap is 'ie helemaal snel voorbij.
Bij aankomst eerst maar even naar de kleedkamers, die nog lekker rustig waren, om ons om te kleden. Het is nog koud buiten maar op advies van Eric trek ik toch maar alleen m'n Windstopper shirt aan en een lange tight, precies de goed keus blijkt achteraf.

Ed van Beek is inmiddels ook de kleedkamer ingekomen. Eric is erg nieuwsgierig naar de inhoud van het speciale tasje van Ed (en ikzelf eigenlijk ook). Bij wijze van uitzondering mogen we de geheimen van deze ultraloper aanschouwen...

Et voila! Wat zie ik daar... Ah, Nivea Hair...
Dat is natuurlijk voor als Ed straks op het podium moet staan...

Terwijl sommigen zich buiten ophouden in de kou...

....houden de meesten zich toch op in de kantine waar het lekker warm is.
Jan van der Wielen (66 jaar!) houdt zich wat afzijdig (achteraan met de muts op) en zal de marathon in 4:39 afleggen, heel goed gedaan!

Met luxe touringcars worden we naar Nagele gebracht waar het startpunt is. Pieter van Zijl is ook van de partij, we ontmoetten elkaar afgelopen juni bij de Graubunden marathon in Zwitserland. Hij is samen met Menno en Anton op pad die willen proberen onder de 4 uur te finishen. Dat is op 3 minuten na niet gelukt, jammer.

Bij aankomst in Nagele hebben we nog even een half uur om te blauwbekken bij het terrein van de lokale voetbalvereniging. Hier moeten we ook al onze tassen afgeven (en dus m'n jas)terwijl het startpunt een paar honderd meter verderop is. Misschien toch nog een klein puntje van verbetering voor de organisatie.

Ben Hermeler is ook weer van de partij waar ik vorig jaar lange tijd mee heb samengelopen. Hij wil nu 3:20 lopen, dan zullen we niet veel samen zijn vermoed ik.

Ronald en Jan schijnen deze dame te willen gaan begeleiden...

En Eric kijkt enigszins bezorgd boven de lopersmassa uit. Waarom weet ik niet..

Vlak voor de start. Alhoewel je dat er niet echt aan afziet. Iedereen keuvelt nog wat. Rechts Andre Pelgrom en links op de rug gekeken Ronnie en Janna. Voor Janna haar marathondebuut die ze "eventjes" in 3:13 zal afraffelen!

We starten om 11:00 uur en ik heb me voorgenomen om zo lang mogelijk rond de 4:50 per km te lopen. In Nagele maken we een klein rondje (klein dorp) en dan lopen we een stuk langs de Schokkeringweg richting Schokland. Hier links op de foto het Schokland museum.
De wind staat schuin tegen maar daar heb ik niet zoveel last van.

Na ruim 8 km draaien we de weg langs de dijk op die ons scheidt van het Zwarte Water. Op dit stuk zie je pas goed hoe ver je kunt kijken.

Vlak voor Ramspol toch nog wat publiek op de brug! Even na de brug mijn eerste wisselpunt voor de flesjes aan mijn drinkbelt en tijd voor een gel. Dit "kost" me ruim een halve minuut.

De kenmerkende landhoofden van de Blaasbalgkering van Ramspol, uniek in de wereld. Ik weet me nog te herinneren dat het project destijds door moest gaan vanuit innovatie oogpunt maar dat vele deskundigen twijfelden of er uberhaupt wel een kering nodig was.
Tot km 28 kan ik lekker doorlopen maar merk ik bij het legen van een colaflesje dat m'n maag wat vol voelt. Een slecht teken. Ik voel ook wat misselijkheid opkomen en moet dan ook gas terugnemen. Bij 30km draaien we de wind in de Mastenbroekpolder in. Tot mijn verbazing neemt de misselijkheid bij 35km weer wat af waardoor ik weer wat kan aanzetten. Maar door de wind ook weer niet te veel.

In de laatste km zie ik ineens Eric op een paar honderd meter achter mij. Die loopt weer een goede race en dat moet een PR worden.
Ik bereik de finish in 3:33:18 en daar ben ik tevreden mee. Het bevestigt mijn vorm van de laatste tijd.

En daar hoort natuurlijk ook een medaille bij!

Eric komt 32 seconden na mij binnen met een grote grijns op z'n gezicht. Weer een prachtig PR gelopen.

En Ronald Moska in 3:47 nog wat. Ook tevreden omdat er niet meer in zat vandaag.
Na afloop nog een uurtje in de warme kantine verbleven om de prijsuitreiking bij te wonen. Daar weer diverse mensen gesproken, gezellig!
Om 18:00 uur was ik weer thuis. Voldaan.

maandag 19 november 2007

De Zuiderzeemarathon: van lopers voor lopers


Aanstaande zaterdag hoop ik dus mijn vierde Zuiderzeemarathon te lopen. Drie jaar geleden debuteerde ik hier op de marathonafstand en was direct verkocht. Lange uitgestrekte wegen, vergezichten, onvoorspelbare weerselementen. Je moet het helemaal zelf doen: geen publiek langs de kant, geen muziek, weinig medelopers, hooguit een medefietser. Maar wel een uiterst lopersvriendelijke organisatie. Een marathon georganiseerd door lopers voor lopers! En dat is wat mij allemaal zo aanspreekt en daarom wil ik hier niet ontbreken.

Vorig jaar liep ik het grootste gedeelte samen op met Ben Hermeler (176) en gingen we uiteindelijk samen over de finish. Ook hij doet dit jaar weer mee. Opvallend in de deelnemerslijst hoeveel lopers hier weer terugkeren. Misschien hopen een aantal lopers stiekem op een gunstige windrichting (WNW) zodat een mooie tijd gelopen kan worden? Voor zover ik heb begrepen is er nog nooit een gunstige windrichting in het bestaan van deze marathon geweest. We zullen zien wat voor weer het zaterdag wordt. Opvallend hier op de foto is dat het boven de 10 graden was en we dus in het "kort" konden lopen.

Zondagmiddag de laatste lange duurloop gedaan. Na 21km keek ik achterom en zag ik de bochtige en heuvelige weg die ik had afgelegd. Zo zijn m'n trainingen ook geweest, soms wat meer van het xc3xa9xc3xa9n, soms wat meer van het ander. Dan weer een snelle vlakke halve marathon, dan weer de Tour de Tirol. Waar dat me aanstaande zaterdag brengt weet ik niet, misschien wel een keer onder de 3:30? We zullen het zien, maar bovenal weer lekker genieten!

zaterdag 17 november 2007

Herfst op z'n retour


Afgelopen week 2 trainingen gedaan. De eerste over 18km als wisselduurloop uitgevoerd tussen Barneveld en Lunteren. Opvallend hoe snel de herfstkleuren verdwijnen na kou en wind. Ook nu was het koud en heb ik met thermohemd, windjack en handschoenen gelopen. De winter komt er aan!
Vorig jaar bleven kou en sneeuw uit en werd gesproken over de opwarming van de aarde. Hebben we nu te maken met een afkoeling van de aarde, gezien ook de grote hoeveelheden sneeuw die in de Alpen gevallen zijn?

De snelle stukken extensief gelopen, oftewel tussen de 4:30 en de 4:50. De laatste 4 km kwam ik nog in een hagelbui terecht en moest ik m'n hand voor m'n gezicht houden omdat het anders te pijnlijk werd. De rondetijden laten een grillig verloop zien maar dat komt ook omdat er heuvels in het parcours zitten, bijvoorbeeld in de 5e km.
Afstand: 18km, tijd 1:29:52, hr 155bpm.

De tweede training was een intensieve interval/duurloop. Ik wilde alle km's onder de 5:00 lopen. Wanneer de eerste km onder of rond de 4:00 zou zijn had ik me voorgenomen om dit tempo te handhaven om weer een scherpe tijd op de 5km te zetten. Na 1km stond de klok op 4:07 en voelde ik ook al wel dat de voorbereiding niet helemaal goed was (koude voeten en vingers), stramme spieren. Dus toen maar geintervald.
Afstand: 10km, tijd 45:35, hr 165bpm.

zaterdag 10 november 2007

Lange duurloop


Dit weekend stond er een lange duurloop van 3 uur op de planning. Door alle activiteiten dit weekend bleef alleen de zaterdagmorgen over.
Om half zeven sta ik op terwijl ik hoor dat het hard regent. Toch maak ik me klaar om op pad te gaan, ik weet dat ik er anders spijt van krijg. Even de computer aan en ja hoor, de buienradar laat zien dat het nog wel even duurt met die regen. Ik beplak m'n bovenkant van m'n schoenen met plastic en verder neem ik naast m'n drankjes, gelletjes en telefoon ook een regenponcho mee.
Ik ga om even voor half acht op pad en het regent pijpestelen. Ik heb gekozen om op de heenweg het fietspad van Barneveld naar Otterlo te nemen zodat ik de wind mee heb en geen regen in het gezicht. Dat blijkt een goede keus te zijn. Ook m'n voeten blijven droog. De plasticjes houden het uiteindelijk ruim 12 km voordat de plakkers loslaten. Ik moet constant laveren tussen de plassen door op de fietspaden. En leuk ook dat sommige auto's totaal geen rekening met me houden :(
Na een korte stop bij Otterlo voor een gelletje wordt het droog en zie ik in wat blauwe plekken in de lucht. Ik trek de regenponcho uit. Van Otterlo loop ik naar het zuidwesten over de Koeweg, langs de hei. Ik kom nu uiteraard helemaal niemand tegen. Regelmatig moet ik over het zompige zandpad omdat er mega regenplassen op het fietspad liggen. Het verbaast me overigens dat ik geen hinder heb van de natte voeten die ik inmiddels door een aantal plassen wel heb gekregen.
Via de Hessenweg en de Zonnenoordlaan ga ik de Molenweg op. Na een korte stop voor m'n tweede gelletje ga ik weer op weg en kom ik nu echte hindernissen tegen. Giga regenplassen op de weg waar ik niet om heen kan. De eerste ga ik maar door een tuin en bij de tweede worstel ik me door wat bosjes en weer door een tuin. Ik ben blij wanneer ik weer op de goed beloopbare Hessenweg naar Barneveld kom.
Na 34 km ben ik bij Super de Boer in een (netto) tijd van 3:01:45. Blij dat ik toch gegaan ben en na een warme douche en een stevige maaltijd voel ik me weer helemaal lekker.

zaterdag 3 november 2007

Halve marathon Epe


Om 12:00 uur vertrek ik naar Epe om weer eens een halve marathon te lopen. Het weer ziet er goed uit: bewolkt, 14 graden, alleen iets te veel vocht in de lucht. De speaker geeft aan dat hij vanmorgen 14km heeft getraind en last had van de hoge luchtvochtigheid, je raakt dan toch moeilijker je warmte kwijt.

Warmlopen doe ik hier op de startlaan die nog vrijwel leeg is. Straks duiken we hier de poort van herfstkleuren in!

De speaker leest alle uitslagen van vorig jaar voor. Het parcoursrecord staat op 1:08 en natuurlijk hoopt hij dat het zal sneuvelen. Helaas, de snelste (Simon Beemsterboer) zal 'm in 1:11 doen.

Toevallig zet ik dit groepje op de foto. Hier staan 4 lopers bij waarmee ik de hele wedstrijd "strijd" zal leveren. Steeds stuivertje wisselen en uiteindelijk laat ik er 2 achter me en 2 voor me.

Twee minuten voor de start. Andrxc3xa9 Pelgrxc3xb6m staat vooraan. Ik sprak hem nog even toen hij aan kwam. Hij is inmiddels naar Apeldoorn verhuisd en dan is Epe wel  erg dichtbij. Hij geeft aan dat het een zwaar parcours is door de puist die er in zit. Hmm, daar gaat m'n PR-poging.

Nog even 1 shot achteruit en dan ga ik ook klaar staan. Ik lig direct goed op tempo, namelijk 4:20 of lager. De 6e km verlies ik wat tijd, o.a. door de drankpost. Maar na 7 km is het echt raak, dan gaan we over een lang stuk naar boven. Het lopen in een groepje stimuleert wel om stevig door te trekken. De achtste km gaat in 4:41.
Daarna weer km's in 4:20 of lager om vervolgens vanaf 13km rond de 4:24 te lopen. Nog steeds op schema dus.
Op veel plaatsen ligt het bladerdek zo dik op het asfalt dat je de weg niet meer ziet. Ook uitkijken met gladheid, niet alleen de treinen hebben last van bladeren op hun spoor! Maar desondanks is de natuur ook hier weer prachtig in z'n herfsttooi, alhoewel ik daar richting het einde steeds minder oog voor heb.
Het groepje valt nu wat uit elkaar maar bij 18km weet ik de voorste weer op te rapen. Ik krijg het nu wat moeilijker waarna er een ander van het groepje mij weer voorbijgaat, die zet er echt een eindspurt in.

De binnenkomst op het terrein van de atletiekvereniging is wat lastig. Eerst over kleine bospaadjes en daarna een hobbelige dijk. Dan nog een rondje over de atletiekbaan en het zit er weer op: 1:33:10. Daar ben ik zeker niet ontevreden mee. En wat blijkt: ik ben met deze tijd nog 6e geworden ook bij de mannen recreanten!
Het valt me altijd weer op hoe snel je herstelt. Ik dacht dat ik al heel lang had staan uitpuffen, staat de klok nog maar op 1:42 wanneer ik terugloop naar de auto. Ik praat nog na met Aleid Bosch die ik bijna de hele race in het vizier heb gehad. Ook hij zal over 3 weken van de partij zijn bij de Zuiderzeemarathon.

vrijdag 2 november 2007

Parcours Zuiderzeemarathon


Afgelopen week kreeg ik het verzoek van de organisatie van de Zuiderzeemarathon of ik voor de site weer nieuwe plaatjes wil maken omdat het parcours dit jaar veranderd is. Vorig jaar toch ook al, dacht ik, maar het schijnt nu slechts een kleine aanpassing ten opzichte van vorig jaar te zijn. Natuurlijk ben ik bereid nieuwe plaatjes te maken voor mijn favoriete marathon! Exc3xa9n dezer dagen komen mijn nieuwe plaatjes, inclusief drinkposten dit keer, op de site.
Net als vorig jaar starten we weer in Nagele maar dit keer maken we eerst een rondje over de Ring van Nagele alvorens we de lange, vlakke, polderwegen belopen. Via Schokland naar de Ramspolkering, vervolgens Kampereiland, Mastenbroek en via de Mastenbroekerbrug naar de finish op de atletiekbaan.
De Zuiderzeemarathon is een kleinschalige marathon, die uit liefde voor het hardlopen wordt georganiseerd (aldus de organisatie). Ik kan dat be-amen, goede verzorging, hartelijke vrijwilligers. Het wordt mijn 4e Zuiderzeemarathon, mijn 14e marathon in totaal. Ik heb er weer zin in!

Dit is editie 2005 toen ik bij aankomst op de atletiekbaan in Zwolle een wit tapijt aantrof. Het was een dag na de beruchte sneeuwchaos op 25 november 2005 waarbij talloze automobilisten en treinreizigers in het midden van het land urenlange vertraging hadden.