woensdag 30 januari 2008

Nog geen vriendjes met Apeldoorn


Drie jaar geleden deed ik mee aan de Asselronde in Apeldoorn (27km). Was geen succes. Verstapte me na een paar km al en na afloop enorme kramp in de bovenbenen. 't Was koud en mistig.
Vorig jaar de marathon gedaan in Apeldoorn. Nat, koud en grijs. Zoals hiernaast te zien is trad de mentale dip na 28km op. Vlak voor de finish keer je weer om en moet je nog een ronde van 14km. Daar wordt ik ook nog eens ingehaald door Eric de Vries en een loopmaatje. Ik kan niet aanhaken en stort verder in. Vanaf 32 herpak ik me een beetje en weet 'm toch nog uit te lopen in 3:52. Misselijk, door kou bevangen. Een gedoe om weer bij de sporthal te komen.
En nu toch weer meedoen? Het lijkt droog te worden, wel weer koud. Ik weet nu in ieder geval wat me te wachten staat. Het parcours is iets veranderd, als marathonlopers hoeven we niet weer vlak voor de finish om te keren maar worden we "omgeleid". De tijd vind ik niet zo belangrijk, het is gewoon een lekkere lange duurloop.

zaterdag 26 januari 2008

Weer een mooie dag!


Eindelijk weer een mooie dag om te lopen. Een waterig zonnetje maar je voelt de warmte toch wel weer. Het geeft ook veel mooiere plaatjes dan bij het miezerige, grijze weer.
De Groote Valksche Beek passeer ik na zo'n 4 km. Iets verderop gaat deze beek samen met de Kleine Valksche Beek en heet dan de Barneveldse Beek die tot aan Amersfoort gaat.

Ik ben met een duurloop van 25km bezig in een tempo van zo'n 5:25/km, oftewel 11km/uur. Dit loopt lekker rustig en je hebt dan tijd om je heen te kijken.

De Wekeromse hei vangt ook weer de eerste zonnestralen op. De zon werpt nog wel lange schaduwen voor zich uit.
Ik kom weer wat wandelaars tegen, iets wat de afgelopen keren bij het slechte weer nauwelijks voorkwam.

Ik heb al veel gelopen in dit gebied maar zo af en toe pak ik toch nog wel eens een nieuw pad of weggetje. Zo ook hier: een stuk van de Hoge Valkse Dijk met links bos en rechts prachtig uitzicht op glooiende velden.

Een leuk knus huisje aan de Hessenweg, zwaar begroeid.

Connexxion Blue verstoort het natuurlijke landschap. Vandaag lijken er meer treinen te rijden, misschien wel door de open dag van het Groenhorst College in Barneveld.
Na precies 25km in 2:16 ben ik weer thuis. Opvallend dat ik met een behoorlijk lage gemiddelde hartslag heb gelopen voor mijn doen: 149.
Op naar de Midwintermarathon volgende week!

maandag 21 januari 2008

Safari Run

Vanmiddag werd de eerste Safari Run gehouden, vlak naast Burgers Zoo bij Arnhem. Bijna een thuiswedstrijd dus. Belangrijker nog dat het georganiseerd werd door Chat'nRun i.v.m. het vijfjarig bestaan van dit hardloopforum waarvan ikzelf ook lid ben. De kans dus om vele lopers te ontmoeten die alleen nog maar digitaal kent.
Veel leden heb ik al eens ontmoet bij diverse wedstrijden in het land, soms wordt er meegereden, soms is er een greetz achteraf, of alleen een praatje vlak voor of na de wedstrijd. Een erg gezellige club!
Bij aankomst al direct veel bekenden. Vooral leuk om kennis te maken met lopers waarvan je alleen nog maar een avatar of een ander foto'tje hebt gezien. De combinatie meedoen aan de Run en halve prijzen voor supporters die meekwamen om de Zoo te bezoeken blijkt een succesformule.
Het is helaas nogal slecht weer. Bij de Kidsrun was het even droog maar daarna begon het weer te regenen. Pech voor de organisatie dat de scouting niet kwam opdagen om 4 tenten neer te zetten. Gelukkig kon Burgers nog een tent beschikbaar stellen!
Na de Kidsrun moest ik snel naar mijn plek rennen omdat ik Parcourswacht was bij de 5km race. Ik was nog maar 5 minuten op mijn post of de eerste lopers kwamen er al aan. Het wordt me wel duidelijk dat het een zwaar parcours is met de natte, blubberige paden.

Na mijn "wacht" kleed ik me om voor de 15km. Zoals op de foto te zien is het "warm" genoeg voor korte tight en shirt. Er moeten 3 rondjes gelopen worden en in de eerste wordt ik ingehaald door Jan (10km)en Bertus (15km) van CnR. Echter, beide haal ik ook weer later in. Bertus had de vorm vandaag niet en Jan vond heuvelop wat lastig.
Ik voel nog wel de inspanning van gisteren van de lange duurloop in de benen. Ook de regen voelt niet fijn maar desondanks blijf ik wel doorgaan. Een snelle tijd zal het niet worden maar daar was ik ook niet voor gekomen!
Sander komt me (samen met Wesley, zijn hond) in de tweede ronde voorbij. Hij loopt soepel en ik kan hem niet bijhouden (10 meter geprobeerd ;-) ). Het is leuk dat er veel CnR's langs de kant staan zodat je af en toe wat aanmoedigingen krijgt in dit troosteloze weer.

In de laatste ronde lopen de 15km lopers behoorlijk eenzaam omdat er maar 35 meedoen. En dan regent het ook nog. Ik begin behoorlijk doorweekt te worden. Gelukkig heb ik hier nog maar een klein stukje te gaan en finish ik in 1:11:10. Op een wegparcours denk ik dat ik zeker een minuut of 5 sneller had kunnen zijn.
Na afloop snel droge kleren aantrekken en ben ik de Zoo in gegaan waar Heleen, Menno en Jiska de hele middag al rondgekeken hebben. Menno en Jiska willen me graag een heel spannend paadje door de bush laten zien. Ik moet dan o.a. over een wiebelbruggetje lopen, lekker na zo'n wedstrijd....
De Greetz in het Safarirestaurant was weer gezellig. Nog nooit zoveel Chatnrunners bij elkaar gezien! Ook Jan Schellekens was er met vrouw en kinderen, dus weer even gezellig bijkletsen (o.a. over Sierre-Zinal). Bij de tombola wilden we net vertrekken, wordt mijn naam genoemd: een appeltaart gewonnen! Da's nog eens een lekkere afsluiting van de dag!

zaterdag 19 januari 2008

Loenermark, regen en nog eens regen


Aangezien Jiska een gymwedstrijd had in Beekbergen moest ik creatief zijn om toch nog een lange duurloop te kunnen doen. Op een stafkaart rondom Loenen heb ik een route uitgezet en deze ge-upload naar m'n Garmin. Startpunt is de turnhal van de KNGU aan de Lage Bergweg te Beekbergen. Rond 12:15 vertrek ik voor de duurloop.
Na een paar honderd meter valt me op hoe dicht ik al bij het park ben waar mijn vader een huisje heeft.

Het is momenteel niet erg druk in het park. Maar ja, wat wil je. Aan een stuk door regent het, dan blijf je lekker binnen toch? Behalve hardlopers dan....
Een man en een vrouw die met een kind aan het wandelen zijn vragen mij naar de Loenense watervallen. Ik moet inwendig wat lachen, watervallen in Nederland! Netjes zeg ik dat ik hier niet woon.

Een klein stukje verder begrijp ik wat ze bedoelen. Een watertrap.
Een gereguleerd kanaaltje, de Vrijenberger spreng.

Het is ongelooflijk nat in het bos. Grote plassen, blubber, zuigende schoenen. Dit wordt een training met hindernissen!
Gelukkig is het niet koud. De combinatie kou en regen is er een die mij niet ligt.

Ik steek de Groenendaalseweg over en kom dan in het Loenensche bos waar ook flinke stukken hei voorkomen.

Een herder met een hond zitten even verderop samen onder een grote paraplu op een stoeltje de kudde schapen te bewaken. Grappig tafereeltje (helaas geen foto).

De Loenermark, druilerig, grijs, geen mens te bekennen. Toch heeft het ook wel weer wat.
Alsof er nog niet genoeg nattigheid is moet ik regelmatig een sanitaire stop maken.

De route die ik heb uitgezet voert ook langs veel bospaden met grote plassen. De stafkaart die ik gebruikt heb is verouderd denk ik, want sommige fietspaden zijn in het geheel niet te vinden.
Het tempo is zo laag dat ik besluit het extra rondje bij terugkomst bij de Lage Bergweg niet te maken. Ik kom nu op 23km in een netto looptijd van 2:14 met een hrgem van 148.
Ik ben blij dat ik weer bij de auto ben zodat ik weer lekker droge kleding aan kan trekken. Alles is doornat en de schoen zitten onder de blubber.

zaterdag 12 januari 2008

Lange duurloop


Menno mag vandaag afzwemmen, een feest! Hij heeft het uitstekend gedaan en is nu de trotse bezitter van het A-diploma.
Door het afzwemmen vanmiddag kan ik niet met Eric mee trainen op het parcours van de Midwintermarathon. Die training start pas om 11:00 uur en dan ben ik te laat weer terug.

Ik train dus maar alleen vandaag en aangezien ik misschien wel aan de Midwintermarathon mee ga doen moet ik wel een tweetal lange duurlopen doen. Vandaag weer de grote ronde vanuit huis via Otterlo over de Koeweg (Edese hei) tot aan de Hessenweg en dan weer terug, zo'n 34km. Begin november liep ik deze ronde ook, deels in de stromende regen.
Ik ga even over achten het huis uit en het is droog. Er staat wel behoorlijk wat wind. De weg naar Otterlo is wat saai maar nog wel rustig op dit tijdstip. Ook de hei is wat saai in deze tijd van het jaar, deels ook door de grijze lucht.

Het tempo bepaal ik pas wanneer ik aan het lopen ben. Elke training heeft toch altijd weer z'n eigen vorm. De eerste km's met wind mee gaan in 5:30-5:40. Dat loopt lekker en dit houd ik aan. Alleen is m'n hartslag aan de hoge kant, dat verbaast me bij dit tempo. Misschien omdat ik sinds de Spijkenisse marathon geen lange duurlopen meer heb gedaan?
Elke 4km drink ik een flesje Fantomalt-Isostar mix. In totaal heb ik 1 liter bij me, vooraf heb ik ook al flink gedronken.

Op de Koeweg heb ik op een aantal stukken flink de wind op de kop waardoor het tempo wat zakt op die gedeelten.
Bij de gedenknaald ter herinnering aan de eerste motorvlucht door J.W.E.L. Hilgers boven Nederland op 29 juli 1910 stop ik even om weer een flesje leeg te drinken. Er staat nu 22km op de teller. Een voorbijganger die z'n honden uit laat staat te kijken wat er allemaal onder m'n jasje tevoorschijn komt.
Na 27km gaan de benen wat pijn doen maar dat verdwijnt ook wel weer, althans: ik kan er mee blijven lopen zonder het tempo terug te laten gaan. De laatste km's kan ik zelfs nog wat versnellen en ik bespeur geen enkele misselijkheid waar ik anders "wel eens" last van heb.
De laatste kilometers moet ik wat tegen weerselementen vechten: wind en regen. Maar dat leidt ook wel weer af.

Na 33,8km ben ik weer thuis in 3:09. Dit is dan zonder de sanitaire en drinkpauze's. Het is me alles meegevallen zo vlak na de wintersport en de kleinere trainingsomvang sinds 9-12. Maar vooral belangrijk dat m'n maag niet opgespeeld heeft.
De rondetijden geven een vlak beeld te zien m.u.v. de stukken waar ik in het open veld ineens de wind tegen kreeg.

zondag 6 januari 2008

Eerste trainingen 2008


De wintersportvakantie zit er weer op! Op nieuwjaarsdag met Thirza nog een tocht gemaakt van Zell am Ziller naar Konigsleiten. Na 2 dagen sneeuw weer een zonnige, maar zeer koude dag. Menno en Jiska bleven thuis omdat er geen les was.
Prachtige skigebieden van Zell via Gerlos naar Konigsleiten. Verbindingen tussen skigebieden gaan meestal door hooggebergtes waar je alleen nog maar witte besneeuwde toppen ziet.

Op 2 januari mijn eerste hardlooptraining van dit jaar en hoe toepasselijk voor een bergloper: in Oostenrijk een bergtraining doen! Door de sneeuw is het landschap in het dal ook flink veranderd: sneeuw langs en op de weg, witte bomen. Mijn trailschoenen gaven echter overal grip genoeg op de weg. Bij 1 enkele bocht ging ik evenwel bijna onderuit door ijs op de weg.

In de training zaten 2 pittige klimmetjes, de eerste naar Distelberg, de tweede naar Stummerberg. Bij de laatste heb ik echter per ongeluk mijn stopwatch uitgezet zodat er een tweetal km's ontbreken op dit plaatje.
Het is vooral zaak bij zulke klimmetjes een goed ademhalingsevenwicht te vinden zodat je kunt blijven "hardlopen".

Op de Stummerberg kwam ik in de afdaling dit groepje kinderen tegen, begeleid door een volwassene. Het is Driekoningen tijd en dan gaan ze de deuren langs.
Inmiddels liep ik niet meer in de zon en koelde het aanzienlijk af, tot onder de -10 graden! Ik kreeg m'n handen niet meer warm en ook m'n gezicht begon bevriezingsverschijnselen te vertonen.
Na 14km in ongeveer 1:30 kwam ik weer lekker in het warme huisje terug.
De tweede training vond weer gewoon in Nederland plaats, deels in de regen :( 11 km in 57 minuten. Ik merk wel dat de combinatie skien en hardlopen geen optimale is. De knieen worden nogal belast bij het skien hetgeen je bij het lopen ook wel voelt.