zondag 29 juni 2008

Graubunden - dag 4 - day after

Leuk dat er zoveel reacties zijn (en volgens de bezoekerstatistieken ook veel lezers)! De meeste reacties hebben iets van "jammer" maar dat is helemaal niet nodig hoor! Het was namelijk ingecalculeerd dat ik 'm mogelijk niet zou uitlopen. De weersvoorspellingen werden steeds "beter" in de loop van de week: veel zon en warm. Dat is natuurlijk goed voor de sfeer maar de keerzijde hiervan is dat ik geen warmweerloper ben en dan bij zo'n lange tijdsduur (6 a 7 uur) uitdroog, dat is nu eenmaal mijn makke. Op zich viel de temperatuur nog mee (24 graden) maar het lopen in de felle zon niet.
Ik heb meegedaan voor de fun, de entourage, de internationale sfeer, enzovoort en hier volop van genoten. Ik heb nu eenmaal iets met bergen en met hardlopen en de combinatie er van is natuurlijk helemaal het "toppunt".
Ik ben overigens vandaag in een recordtijd weer thuisgekomen: om 09:05 vertrokken en om 17:05 weer thuis. Lekker rustig op de weg. Onderweg nog even de 30 graden aangetikt maar in Nederland was het gelukkig behaaglijker. Nu ik weer doordrenkt en doorvoed ben voel ik me weer ok. Geen stijfheid o.i.d. maar dat heb ik meestal na een bergloop.

zaterdag 28 juni 2008

Graubxc3xbcnden - dag 3 - de marathon

Het begint 's morgen al lekker. De meeste marathonlopers hebben huisvesting in Lenzerheide gevonden en moeten dus met de bus naar Chur, de startplaats. De organisatie is waarschijnlijk vergeten om aan het busbedrijf door te geven dat er extra bussen moeten worden ingezet. Ik heb zelf de auto bij het dalstation van de Rothornbahn geparkeerd. Om 08:00 uur komt er een bus vanuit Lenzerheide die al stampvol zit. En daar mo
eten wij dan met zoxe2x80x99n 20 lopers nog bij. Nooit geweten dat er zoveel mensen in een bus kunnen. En dan lekker haarspeldbochten rijdenxe2x80xa6. De buschauffeur roept de centrale op om snel een extra bus te regelen want langs de route zien we nog diverse lopers bij de haltes.
In Chur is het al behoorlijk warm wanneer we uit de bus stappen. Na een wandeling komen we op de Quaderwiese waar de start zal plaatsvinden. Ik ga op een bankje in de schaduw zitten om me verder voor te bereiden. Er komt een man naast me zitten, zxe2x80x99n vrouw staat er ook bij. Ze zien er Nederlands uit en ik spreek ze even aan. En inderdaad, Groningers. Van de 3 Nederlandse marathonlopers bij deze editie gaan er 2 op hetzelfde bankje zitten. Jaap Engelage, zo heet hij, heeft hier 4 jaar geleden ook gelopen. Ze zijn nu op de terugweg van vakantie vanuit Italixc3xab.

Dit is mijn outfit voor vandaag. Het shirt van vorig jaar!
We geven onze spullen af en gaan in het startvak staan. Wederom de ontspannen sfeer die ik van de vorige edities herinner. Alle toppers v.w.b. bergmarathons zijn er, waaronder Jonathan Wyatt. Hij zal ook vandaag weer winnen in een tijd van 3:30. Ga dxe2x80x99r maar aan staan. Ik geloof dat ik in Parpan liep toen ik hoorde omroepen dat hij zojuist de 37km gepasseerd was!
Thomas Schmidtkonz is ook weer van de partij. Ik vraag me af of hij dat leuke blauwe sjaaltje om blijft houden. Hij wil altijd fotoxe2x80x99s van de start maken en sluit dan achteraan.
We lopen een kilometer of 2 door Chur heen via een licht stijgende weg. Jaap zie ik snel voor me uit het zicht verdwijnen.
Vlak na Chur gaat de weg direct steil omhoog. Aangezien iedereen nog fris is gaat niemand nog wandelen.

Bij Passug moet een steile trap naar beneden genomen worden. Het valt me op dat er geen supporters onderaan staan. Vorige jaren reed er een bus voor supporters langs de route die op verschillende plekken stopt. Ook hier hoor ik later dat die bus er niet was en alle supporters gewone lijndiensten naar Lenzerheide moesten nemen.


Het is hier nog niet zo heel steil, de meesten blijven dribbelen. Het is redelijk koel in de schaduw.

 
In Churwalden (1250) lopen we een stuk langs de doorgaande weg om daarna scherp links te gaan en verder te stijgen naar 1750m.Tijd voor m'n eerste gel met veel water. Ik heb al veel gedronken. We lopen nu ook al even in de open zon en het is erg warm. Ik zweet als een otter.
Het is hier prachtig, genieten met zulke uitzichten en kleurige velden.
Bijna bij Foppa boven (1750).
En nu gaat het over een kilometer of 4 naar beneden, echter later over niet al te beste paden. Echt versnellen doen de meesten dan ook niet.
Over vlakkere wegen gaat het nu naar Parpan waar iedereen persoonlijk wordt genoemd. Leuk om te horen. Verbazing dat een Nederlander hier mee doet, hoe trainen ze dat dan? Zoals ik al verwachtte begin ik al wat problemen te krijgen met vochtopname. Ik besluit tot aan Lenzerheide veel te gaan wandelen of dribbelen zodat mxe2x80x99n maag weer op toeren kan komen. En me zo te sparen voor DE klim. Uiteraard gaan veel lopers me nu voorbij maar dat hindert me totaal niet. Ik ben hier voor mxe2x80x99n plezier en wil zo ver mogelijk komen.

Aankomst bij het prachtige meertje, de Heidsee. Hier mogen we omheen lopen om het van alle kanten te bekijken.
Watersport.
Uitgebreide drankpost in Lenzerheide (31km). Het wandelen heeft me goed gedaan zodat ik in eerste instantie de klim maar het middenstation wel aandurf. Ik neem een beker cola en neem er ook nog xc3xa9xc3xa9n mee.

Direct na Lenzerheide gaat het steil omhoog. Hier is geen sprake van hardlopen of dribbelen meer in dit deel van het lopersveld. En eigenlijk meer zon dan me nu lief isxe2x80xa6
Na een steil stuk door een warm bos (je weet wel, van die warme stilstaande lucht), kom ik bij de Wasserfall (waar die is weet ik niet..) waar ik even ga zitten en water drink. Helaas hier geen cola. Het volgende stuk is vlak maar ik blijf toch lekker wandelen. Ik kan dan nog lekker om me heen kijken en ik zit toch al weer tegen de grens aan van misselijkheid.
Aankomst bij Scharmoin (niet op z'n Frans uitspreken). Daar weer eens lekker even een pauze nemen en beoordelen of ik nog verder ga. Er zijn nu 5 uur verstreken.

Tja, daar wil ik nog heen! Zo'n 1000m stijgen. Ik twijfel omdat ik niet meer veel macht in m'n benen had het laatste stuk. Ik besluit het een stukje te proberen.
Een waterreservoir.
Na 37km besluit ik om te keren. Ik ben pas op 2100m hoogte en moet nog in ruim 5km 800m stijgen. Ik ben al een paar keer gaan zitten, heel langzaam lopen geprobeerd maar het gaat niet meer. Uitdroging. Laatste km in 22 minuten!
Ik ga even zitten om te genieten van het uitzicht en dan komt net Thomas er aan. Hij roept dat het zwaar is vandaag en begrijpt dat ik terugga. So ein xc3x84rger.
Op de weg terug valt me op hoe ik in het achterveld ben geraakt. Ik kom nog maar een loper of 30 tegen. Bij het middenstation wordt mijn tas met spullen van de Rothorn naar beneden getransporteerd. Net dan stappen ook Jaap en z'n vrouw uit. Jaap vond het zwaar maar is wel tevreden, net onder de 6 uur gebleven. We reizen verder samen naar beneden en kunnen zo nog wat loperwetenswaardigheden uitwisselen. In het dal nemen we afscheid en gaat ieder zijns weegs.
 
Resultaat van vandaag:
-rode armen, benen en gezicht
-kijk terug op een leuke dag!
-inmiddels heel veel dorst
-"helaas" niet uitgelopen waardoor ik uitzicht op de top gemist heb

vrijdag 27 juni 2008

Graubunden - dag 2 - Piz Scalottas


Na de training van gisteren had ik me al voorgenomen om vandaag met de auto naar het eindpunt van m'n training te rijden en vandaar naar de top van de berg hierachter op de foto te wandelen, de Piz Scalottas, 2325m hoog.
Startpunt dus Restaurant Tgantieni op 1800 meter hoogte. De kunststof koepel lijkt me vooral geschikt voor de winter(sport), in de zomer veel te heet denk ik.
Toeschouwers of supporters?
Kleurige en geurige velden...
Heerlijk helder ....
Bespiegelingen...., hoe zou het morgen gaan, hoe warm zal het zijn, .....
Na 50 minuten boven bij restaurant Piz Scalottas. Ik begin al te rekenen: per 100m stijging 10 minuten nodig, dan moet ik morgen vanaf Lenzerheide in 140 minuten boven kunnen zijn, 2 uur en 20 minuten, met stevig doorwandelen. Vorig jaar deed ik daar 2u50min over....
De hoogtemeting van de Garmin op de top is akelig nauwkeurig. Maar goed, er is ook zicht naar alle kanten!
Aan de andere kant van het dal de Rothorn die ik morgen mag belopen. Volgens de organisatie liggen er nog wat kleine sneeuwvelden op de route. Nu ben ik er maar een tegengekomen.
Bij Alp Nova hebben ze wel heeeel grote beugels. Morgen na afloop...
Aan het einde van de middag ben ik naar Lenzerheide gewandeld om m'n startnummer te halen. Er staat net een kleine rij zo'n 10 minuten na opening van das Rennburo. Maar het is geen straf zo in het zonnetje te staan. Dit jaar een rood shirt met wat reclame achterop. Mijn startnummer is 157.
Heerlijk helder ..... maar eerst nog even bergje beklimmen. Op naar de Top!

donderdag 26 juni 2008

Graubxc3xbcnden - dag 1

Dat lijkt heel mooi weer te worden! Maar vergis je niet, Lenzerheide ligt op 1500 meter hoogte. We starten in Chur op 600 meter hoogte en daar is het standaard 5 graden warmer. Aan de andere kant zal het bovenop de Rothorn (2900m) lekker koel zijn. ;-)
Overigens is het hier nu nog geen mooi weer, bewolkt en het rommelt wat.
Ik ben vanmorgen wat later vertrokken dan de bedoeling was. Ik had gisteravond een etentje in Buren bij de Gravin van Buren en dat werd nogal laat. Om 07:00 uur dus vertrokken (ipv 05:00) op weg naar Zwitserland. Direct bij Keulen in de file en bij Wurzburg zijn er nogal wat Baustellen waardoor flinke files ontstaan. Ik verbaas me er over hoeveel vakantiegangers (gezinnen) uit Nederland al op weg zijn naar het zuiden. Zijn de scholen in het noorden dan al voor vrijdag uit?? Ik denk dat de schoolinspectie wel eens wat meer mag optreden.
Door het etentje gisteravond heb ik niets van de halve finale van Duitsland en Turkije kunnen zien. Maar ik heb de hele weg duitse radio aan gehad. Nou, ik kan de wedstrijd nu wel dromen. ...Fehler Lehmann....xc3x9cgxc3xbcr Tooooor....Ballack nicht zu sehen...Schweiny Toooooooor.....Klose.....Tooooooooor.....Fehler Lahm....Sabri...Toooor.....Lahm macht alles wieder gut...Tooooooooor...Einzug im Finale...
Volgens mij staat Duitsland op z'n kop. Maar wel reeel: ze geven in de meeste commentaren toe dat ze niet goed gespeeld hebben maar het was wel enerverend.
De Duitsers hebben zondag een hobbel te nemen, voor mij ligt die al een dag eerder. Ik mag 2682 meter stijgen en 402 meter dalen. En in de laatste 11,5km moet meer dan de helft van de stijgingsmeters genomen worden. En dan heb je er al meer dan 30 km opzitten....
De kunst is dan ook om nog redelijk fris in Lenzerheide aan te komen. Je ziet dan ook enorme verschillen ontstaan tussen lopers op het laatste stuk. Bij min of meer gelijkwaardige lopers op de vlakke marathon (3:30-3:45) loopt de een hier 2 uur over en de ander 3 uur. Ik liep vorig jaar bijvoorbeeld tegelijk met een loper uit Veenendaal door Lenzerheide maar hij finishte uiteindelijk ruim een half uur voor mij. Nu liep ik natuurlijk ook meer voor m'n plezier maar aan de andere kant had ik ook niet veel harder gekund.
Zonet voor het eten nog even een bergtraining gedaan. Wel lekker na de lange autorit. Maar ook goed voor het ritmegevoel voor a.s. zaterdag. De stijging was nu gemiddeld zo'n 8%.

zaterdag 21 juni 2008

Groot Ginkelse Loop

Ik had eigenlijk wel kunnen fietsen, het is maar 12 km. De auto's worden altijd keurig naar de juiste plek geleid via een tijdelijke zij-ingang van 's Heeren Loo (vroeger de Hartenberg) te Wekerom. Start en finish (en alles er tussen in) midden in de natuur!
Na inschrijven loop ik naar het startgebied waar net de huldiging plaats vindt van een negenjarige jongen. Hij wordt uitgebreid geinterviewd door Henk Borgmeijer en de jongen geeft aan topatleet te willen worden. Hij heeft er zin in!
Om 12:00 uur start de 10,5 km waaraan o.a. een aantal Chat'n'runners meedoen. Altijd mooi te zien (en hier ook vastgelegd) hoe de eerste rijen wegstuiven. Snel weg zijn is hier ook wel handig omdat de eerste 800m over een niet al te breed zandpad gaat.
Vlak voor de start van de halve marathon nog even met Corné, Gisella en Denis gesproken. Denis heeft z'n 5km er net op zitten en is tevreden.
Vlak voor de start. Alle benen staan er nog ontspannen bij.
Esther staat aan het einde van het eerste zandpad en maakt hier foto's.
Het parcours voert via de Koeweg langs de Edese Hei en vervolgens dwars over de Edese hei. Ik loop eerst een stuk met Corne op en even later komt Kees de Fijter uit Barneveld naast me lopen. Hij wil aan de Swiss Alpine meedoen op 26 juli. Dat geeft natuurlijk gesprekstof!
Het is behoorlijk warm wanneer je in de open zon loopt dus dan is zo'n stuk schaduw even een verademing. Overigens heeft de organisatie bij elke drankpost ook sponsen beschikbaar, heerlijk!
Hier zijn we ongeveer 13km ver en even later begint het zwaarste stuk. Ruim 2 km over een zandpad met behoorlijk mul zand. Lastig om de snelheid er in te houden. Toch lukt het wel!
Er wordt op de Veluwe veel paard gereden. Afgelopen week trainde ik door de bossen bij Lunteren en kwam ik ineens achter een paard met ruiter te lopen. Ze hadden niets door maar toen het paard mij plotseling opmerkte zette hij het op een galop. De ruiter schrok nogal, ik hoop dat ze het er goed afgebracht hebben!
Na 21 km de finish in zicht! Jammer, het loopplezier is al weer voorbij. Henk Borgmeijer vindt het wel leuk dat ik hier even voor stil sta, hij zoekt snel mijn naam op uit de lijst zodat mijn naam even later luid en duidelijk te horen is! Hij is wel zo ijdel dat hij vroeg of hij ook wel op de foto stond ;-)
Na afloop nog even met wat Chat'n'runners staan praten maar ook met Jan Overeem die ik vorig jaar ontmoette bij de Graubunden Marathon in Zwitserland. Hij gaat nu naar de Zermatt Marathon. Tenslotte hoor ik ook nog de naam van Nynke van der Kooy omroepen dus loop ik even snel naar de finish om haar een hand te geven. Zij is sport-dietiste en heeft mij begeleid m.b.t. mijn maagproblemen. Ik had haar echter nog niet ontmoet, alleen nog maar via email en telefoon gesproken.
Al met al weer een geslaagde loop en lekker stevig getraind!