maandag 27 april 2009

Training Ardeche


Gisteren regende het van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en heb ik maar een kleine ronde van 15 km gelopen (+/- 330 hoogtemeters), drijfnat was ik. Maar toch wel lekker om er even uit te zijn.
Vandaag was het gelukkig weer mooi weer, wel fris, en kan ik m'n laatste lange duurloop voor de Trail Ardechois a.s. zaterdag doen. Via stafkaarten een route van 28,5km en +/- 630 hoogtemeters uitgezet en ge-upload naar m'n Forerunner. Wat een ideaal apparaatje toch!
Ik start in Darbres. Ik heb een lang shirt aangetrokken met een kort shirt er overheen. Met de koude wind voelt dat wel behaaglijk.
Na een paar km trek ik het lange shirt toch maar uit, veel te warm in de open zon.
Deze eenzame Gas-Oil pomp spreekt mij als dieselaar wel aan....
Frankrijk mag dan weinig fietspaden hebben, de kleine boerenweggetjes doen daar nauwelijks voor onder en ik ben nauwelijks voertuigen tegen gekomen!
En dus ook weinig toeschouwers onderweg, alhoewel.... Deze dame volgt mij met haar nieuwsgierige blik tot ik uit beeld ben.
Regelmatig de mooiste uitzichten. Het landschap ik hier bijzonder, vanuit het dal kijk je tegen "bergen" aan, wanneer je eenmaal boven bent loop je ineens op een hoogvlakte waar je nauwelijks meer weet hebt van hoogteverschillen.



Rotsen die aan erosie onderhevig waren/zijn...



Dit is zo'n hooggelegen plateau. Mooie luchten, slingerende weggetjes, afwisselende natuur. En natuurlijk telefoonpalen, hoe kan het ook anders in Frankrijk.
Hier loop ik wel vaker langs, een klein perceeltje zeer donker dennenbos. Het licht dringt er niet doorheen.
Vanaf dit gehucht is het nog een klein stukje naar de camping maar wel met groot verval. Via een paar haarspeldbochten uiteraard.
Op naar de 57km a.s. zaterdag!

maandag 20 april 2009

Foto's Obermain Marathon

Van Obermain Marathon 2009

Toch een aparte combinatie: de kloosterkroeg! Ik heb alle foto's van afgelopen weekend toch nog maar even op Picasaweb gezet, helaas veel mislukt op de marathondag zelf door de vlek op de lens :(

Ze hebben ook humor:

Van Obermain Marathon 2009

... na 50 meter:

Van Obermain Marathon 2009

Er zijn er overigens ook veel uitgestapt volgens de organisatie, er zouden er 350 meedoen maar er zijn er maar 248 gefinished. Uiteraard ook een paar die niet gestart zijn maar dat heeft ze dan wel 30 euro gekost....

zondag 19 april 2009

Obermain Marathon


Gelukkig lopen er vanochtend een aantal lopers door de straat. Ik heb enorm zitten twijfelen welke kleding ik aan moet doen. Het gaat mooi worden maar tot 08:30 is er nog mist en erg koud (5 graden). Veel lopers hebben zo te zien gekozen om in het kort te lopen, dus doe ik dat ook maar.
Terwijl ik alles klaar heb staan bedenk ik me om nog maar even de waterrugzak uit te proberen. Het hindert me dat 'ie zo klotst terwijl ik bijna alle lucht er uit gehaald heb. Ik heb het idee dat de waterzak als geheel te veel beweegt. Toch maar snel even overgieten in 4 flesjes voor de drankriem (het is al 08:35 terwijl de wedstrijd om 09:00 uur begint).
De start is slechts een paar honderd meter van m'n onderkomen. In de rode jas op het podium de organisatie voorzitter: Karl-Heinz Dossel. Op de vraag van de speaker wie meer dan 400km heeft gereden om hier te komen valt Karl-Heinz hem al in de rede: er zijn twee lopers uit Holland!
Om precies 09:00 uur worden we weggeschoten. Helaas gaan we niet door het mooie centrum van het dorp maar direct noordwaarts het dorp uit.
Nog in nevelen gehuld, het Kloster Banz op een bergje van 450 meter. Het eerste deel van de route voert over een afstand van ruim 6 km naar dit klooster toe via autoweggetjes en bosweggetjes. Alhoewel de paden soms erg steil worden blijf ik gewoon "hardlopen".





Kloster Banz. We mogen hier niet naar binnen maar moeten doorlopen. Wanneer ik de beschrijving zo lees is er wel het xc3xa9xc3xa9n en ander te zien.
(excuus dat er weer een vlek op m'n lens zit vanaf hier)
Imgp4567De afdaling gaat vervolgens lekker snel. Mooie bospaden, lekker slingeren. Ik kom vervolgens bij een stuw waar we over heen gaan. Het stuk dat nu volgt is onbeschut en je voelt de zon branden, zeker wanneer ik de wind mee heb.
Imgp4575Vierzehnheiligen. Vanaf de stuw tot aan dit architectonische meesterwerk is het 6 km lopen. De weg steigt eerst langzaam maar het laatste stuk wordt zo steil dat hardlopen er niet meer bij is, enkel stevig doorwandelen.
Het is hier erg druk met toeristen. Het wordt inmiddels ook behoorlijk warm. Opvallend dat veel toeristen ook gewoon aanmoedigen.








Boven gekomen mogen we een lang stuk in de open zon lopen richting de Staffelberg. Hier kom ik de koploper tegen die hier dus al zo'n 6 km op me voor ligt. Bij de uitslagen kom ik zijn nummer echter niet meer tegen dus neem ik aan dat hij uitgestapt is.




Het laatste stukje de Staffelberg op is weer erg pittig (535 m) maar je word dan ook beloond met een prachtig uitzicht, o.a. op Bad Staffelstein. Eigenlijk heb ik wel zin om hier een poosje te gaan zitten, maar ja, ik ben met een "wedstrijd" bezig.
Eerst nu hetzelfde pad weer terug, je ziet dan goed hoeveel lopers er achter je zitten. Allemaal lopers die nog langer kunnen genieten dan ik dat al doe.
De afdaling zou lekker moeten gaan, maar ik merk dat het vochtverlies parten gaat spelen en houd m'n snelheid wat in om niet misselijk te worden. Zo is het goed te doen.
De organisatie heeft moeite gedaan de lopers door dorpjes te leiden maar daar staat maar weinig publiek. Waarschijnlijk al vertrokken na de snelste lopers.


De laatste km's voeren langs de meertjes bij Bad Staffelstein. Het beste is er al lang af bij mij. Door het vochtverlies en protesterende maag kan ik nog maar langzaam vooruitkomen maar dat mag de pret niet drukken.
Nog een rondje over de plaatselijke atletiekbaan en ik kom binnen in 4 uur en 5 minuten. Dit is ook wel wat ik van te voren verwacht had.
Ik ga direct heerlijk languit op het gras liggen in de zon en hoor zo de ene na de andere loper binnengesproken worden door de speaker. Ook de tweede Nederlander, Ingo Botterbrod.










Een voordeel van vroeg starten is dat je de middag nog voor een groot deel ter beschikking hebt. Aangezien het vandaag pas mooi weer is ga ik nog een poosje het dorp in om de lokale schoonheden (gebouwen) te bekijken.
Morgen weer terug naar Nederland.