zaterdag 26 december 2009

Winterse plaatjes

Van Wandeltraining 241209

Afgelopen woensdag mijn tweede bezoek aan de sportfysio. De rechterkuit herstelt voorspoedig, zo lijkt het. Ik voelde helemaal niets meer maar bij het kneden drukt Ronald Dercksen me weer pijnlijk met de neus op de feiten. De geirriteerde spiergroep is er dus nog.

"Gaan we onderhandelen?" vraagt Ronald wanneer ik uitprobeer of ik weer wat mag hardlopen, al zijn het maar kleine stukjes. Hij had namelijk gezegd dat 2-3 weken rust nodig zijn v.w.b. lopen. Fietsen en wandelen kan nu wel maar vanaf zaterdag ga ik het hardlopen volgens schema weer opbouwen, elke dag iets meer. Een uur wandelen waarin 5x2min hardlopen, de keer er na 5x3 en na 5 trainingsdagen 5x6, oftewel al weer een half uur. De kunst is om de opbouw zo te doen dat de pijn niet gevoeld wordt, want dan ben ik al weer te laat.

Van Wandeltraining 241209

Aangezien het donderdag prachtig winters weer was heb ik een mooie winterwandeling gemaakt door en ronde de Lunterse bossen. Er lag nog een flink pak sneeuw en dat levert weer mooie plaatjes op. De neiging om te gaan joggen heb ik makkelijk kunnen onderdrukken, de paden waren daar nog helemaal niet geschikt voor.

Vandaag mag ik dus weer 10 minuten hardlopen, ik heb er weer zin in! Maar moet ik daar nu m'n hardloopkloffie voor aantrekken?

vrijdag 18 december 2009

Dat wordt fietsen...

FietserEindelijk kan ik dan vanmiddag bij de sportfysiotherapeut terecht. De dagen na de Null Lauf was mijn rechterkuit behoorlijk verdikt en aanvankelijk ook nog pijnlijk. Ik kan precies aanwijzen waar de pijn zit, ook nu nog alhoewel ik er bij het normaal lopen geen last van heb.

Ik moet van Ronald Dercksen wat oefeningetjes doen en wanneer ik op het uiterste van m'n tenen moet gaan staan voel ik de pijn terugkomen. M'n rechter kuit heeft nog steeds een grotere omvang dan de linker, zo'n 1,5 cm. Er zit dus nog vocht in. Iets is geirriteerd.

Constateren waar de irritatie nu zit en de gevolgen die dat had is xc3xa9xc3xa9n, maar zoeken naar de oorzaak is wat anders. Is het plotseling op komen zetten of is het er langzaam in geslopen? Ik kan me geen verstapping o.i.d. herinneren. Maar nu achteraf bedenk ik me wel dat ik zaterdag 3 december een zeer snelle 10 heb gelopen, iets dat ik niet vaak doe. De dag er na ging het mis bij de duurloop van 22 km. Na 20 km stond ik met een pijnlijke kuit stil. Waarschijnlijk iets geforceerd. Een week rust heeft vervolgens niet geholpen want bij de Null Lauf kwam ik weer stil te staan.

De betreffende spiergroep wordt snel gevonden en flink onder handen genomen. Eerst flink pijnlijk maar later voel ik het minder. Onderwijl praten we over hardlopen, etappelopen. Hij gaat in Schotland lopen, ik heb weer plannen in de Alpen.

En dan de conclusie: "Je mag 2 tot 3 weken niet hardlopen, dat is echt niet verstandig". Die laatste toevoeging wordt er denk ik bij gezegd omdat hij weet dat ik graag weer snel wil lopen. Ik moet wel blijven bewegen, het moet blijven pompen. Ik baal van deze mededeling, ik hoopte snel weer te kunnen lopen. Maar vergeleken met het bericht dat een goede loopkennis deze week kreeg is dit niets. Hij mag helemaal niet meer lopen. Waar maak ik me dan druk om?

Ik moet dus blijven bewegen, maar hoe dan? Zwemmen vind ik niet leuk, sportschool is zo benauwend. Dan maar gaan fietsen? Zoals elke Nederlander heb ik natuurlijk wel een fiets maar om daar nou mee te gaan sporten.... Alhoewel, in mijn diensttijd heb ik wel eens een 1/4 triathlon gedaan op een dienstfiets. Was wel hilarisch. Misschien moet ik maar eens een sportfiets aanschaffen, iets tussen een wegfiets en een mountainbike. Geen idee of zoiets bestaat.

Morgen op de fiets, volgende week woensdag weer naar de Amerongen voor fysiotherapie. En als ik weer mag lopen zal Ronald nog kijken m.b.v. loopanalyse of hij daar nog een oorzaak in kan vinden.

zaterdag 12 december 2009

Mijn Null was helaas Null

Van Null Lauf 2009

Mooi en prettig gezelschap waarin ik vandaag verkeerde. Onderweg Eric, Martin en Arie opgepikt om vervolgens even voor 08:00 uur in Kloster Oesede aan te komen voor de Null Lauf over 50 km. De organisator begroet bij de ingang de lopers die arriveren. Hij heeft z'n zaakjes vandaag weer goed voor elkaar!

Ook Jan Albert Lantink is van de partij. Hij heeft in september de Spartathlon gelopen en daar een prachtige prestatie neergezet. Mooi om wat meer inside information te horen van deze ervaren ultraloper en de plannen die hij heeft.

Van Null Lauf 2009

Er zijn veel Duitse deelstaten vertegenwoordigd, waaronder Nederland (huh..). Er zijn hier steeds een flink aantal Nederlanders die meelopen met deze prachtige tocht en velen ook al meerdere malen. Het is ook goed bereikbaar vanaf Nederland (2 uur rijden voor mij).

Van Null Lauf 2009

Wilma Dierx, immer gut gelaunt, maakt hier een foto. Zij komt net terug van een blessure maar ziet het vandaag helemaal zitten. Jan Albert Lantink die hier naar links loopt, doet al voor de 11e keer mee en zou dus eigenlijk in een rood shirt moeten lopen (Magister bergum et talum) maar die zitten hem niet zo lekker vertelde hij.

Na de toespraak van Georg Rollfing over de Erneuerungen in de route volgt de informele start: iemand begint gewoon te lopen.

Van Null Lauf 2009

Afgelopen weekend kwam ik ongeveer stil te staan bij een 22km duurloop door pijn in m'n rechterkuit. Vervolgens heb ik de hele week niet gelopen maar bleef ik de kuit nog wel voelen en heb ik gepoogd nog een afspraak met een sportmasseur te regelen maar dat is helaas niet gelukt. Ik ben dus wat onzeker of het vandaag gaat lukken. Het begin gaat goed, de eerste 4 km lopen soepel. Hierboven mooi te zien hoe Arie en Jan Albert nog gebroederlijk op weg gaan.

Van Null Lauf 2009

Maar bij km 4 gaat het al mis. We lopen een steil hellinkje af en daarna weer naar boven en ik voel precies dezelfde pijn in de rechterkuit als afgelopen weekend. Ik neem gas terug en probeer soepel te blijven lopen in de hoop dat de pijn weer zal verdwijnen.

Van Null Lauf 2009

Zo'n 2 km voor de eerst drankpost halen Eric en Petra (Domhof) me bij en ik blijf bij hen lopen tot aan de drankpost (op 13 km). Ik besluit niet verder te gaan maar terug te keren. Ik wil geen ernstige blessure oplopen. De terugweg doe ik wandelend en dribbelend. Na 3 uur en 26 km ben ik weer terug.

Van Null Lauf 2009

Het voordeel van vroeg terug zijn is dat je warme douches hebt en lopers kunt zien binnenkomen! Jan Albert en Arie komen vlak na elkaar binnen en hebben er onderweg een leuk "strijd" van gemaakt, samen met 2 snelle Duitsers. Of zoals ze zelf zeiden: een spel. Knap om op zo'n zwaar parcours 4:21 te lopen!

Eric en Martin komen na 5:21 binnen en hebben naast enige ongemakken (lekke drinkzak, glijpartijen) lekker gelopen.

Van Null Lauf 2009

Na afloop een lange nazit voor mij maar maar niet langweilig. Veel gesprekstof en anecdotes over vandaag, gelopen wedstrijden en te lopen wedstrijden. We luisteren het lichten van de doopcelen van de Magister en Berg und Talfuhrer evenwel niet meer helemaal af en gaan weer huiswaarts.

Het is jammer dat ik m'n 2e Null Lauf niet heb kunnen volbrengen maar het was overduidelijk voor me dat ik niet verder moest lopen. Desondanks wel weer een leuke dag gehad en weer nieuwe mensen ontmoet. Nu maar eens naar een sportfysio om m'n kuit na te laten kijken want alleen maar rust helpt blijkbaar ook niet.

zondag 6 december 2009

Een week niet gelopen is ......

.... een week van rust. Enerzijds klopt dat: ik liep niet omdat de eerste dagen na de ZZM m'n benen nog niet fit waren en daarna m'n hoofd niet. Maar gelukkig geen griep waar ik in eerste instantie wel bang voor was. Anderszijds geeft het me onrust wanneer ik een paar dagen niet loop en gaat het kriebelen, dan wil ik weer naar buiten.

.... in de afgelopen jaren nog nooit gebeurd. Althans, dat dacht ik, maar nu blijkt dat ik begin 2006 een keer meer dan een week ziek ben geweest.

.... is een week geen buitenlucht. Ja, van de voordeur naar de auto en zo maar verder was het ook een drukke werkweek en moeilijk tijd te vinden. Maar die frisse buitenlucht mis ik dan wel!

.... een week van smoesjes: ik voel me niet zo fit dus loop ik nu maar niet, hmm het regent wel erg hard, met een volle maag kan ik toch niet meer lopen, enz.

.... extra veel zin om het weekend weer te lopen!

Van Training 06.12.2009

Gisteren liep ik 14 km in een stevige regen maar dat deerde me niet. Heerlijk om weer tegen weer en wind te boksen. Daardoor na afloop extra fit om vervolgens bij de turnwedstrijd van m'n dochter een paar uur op een tribunebankje te zitten om haar 4x1 minuut te bewonderen bij haar turnoefeningen. Maar dat was het wachten waard, ze werd 7e van de 31!

Vanmiddag een langere duurloop, maar wat rustiger. Wederom continu regen en weer hinderde dat me niet. Ook door plassen en modder stampen. Geen kip op de weg (toepasselijk, nietwaar?). Na 22.2 km weer terug bij de auto. Wel een beetje een stijve rechter kuit. Maar weer wat "rust" nemen deze week? Immers, aanstaande zaterdag wacht weer een mooie plezierloop, de GM-hutter Null (50 km)!