zaterdag 27 maart 2010

Liever lopen in Diever

Van Drents Friese Wold Marathon 2010

Hoe dan ook had ik me voorgenomen naar Diever te gaan vandaag. Ik vind het xc3xa9xc3xa9n van de mooiste natuurmarathons van Nederland en daarnaast is het ook nog eens heerlijk kleinschalig en gemoedelijk. Ik kom na het omkleden al snel Mark (qmark op Chat'n'run) tegen die vandaag de marathon gaat lopen en gezellig kletsend gaan we naar de startplaats.

Na het voorzichtige herstel van m'n scheenbeenblessure leek het me verstandig om de marathon inschrijving om te boeken naar de 28km. Daarom mag ik nu om 12:00 uur starten, een kwartier voor de marathon. De tijd vliegt voorbij en voordat ik het weet mogen we al op weg.

Van Drents Friese Wold Marathon 2010

Terwijl we xc3xa9xc3xa9n rondje door Diever lopen zie ik in de verte Marco Hartman aan komen lopen. Jammer dat ik hem niet meer heb kunnen spreken nu hij weer even in Nederland is. Ook Jan Broers is van de partij die ik ook al even in de sporthal sprak.

Ik ga rustig op weg met het idee zo rond de 11km/uur te lopen. Het is droog en de wind hebben we op weg naar het bos eerst mee. Het voelt al snel warm aan (lange zomertight, thermohemdje en lang shirt). De kleding lijkt wat te warm maar voor het geval ik onverhoopt moet gaan wandelen i.v.m. de blessure wil ik het niet te koud krijgen.

Van Drents Friese Wold Marathon 2010

Ik zoek veel de onverharde gedeelten op om m'n pezen te ontlasten. Gelukkig is dat hier in het Drents Friese Wold geen probleem. De lente laat nog weinig van zich zien, maar goed, de winter is ook pas net voorbij. Ik ben al blij met de temperaturen boven de 10 graden.

Na een km of 10 vind ik het toch iets te langzaam gaan en versnel ik wat naar zo'n 5 min per km waardoor ik zo af en toe ook weer een loper inhaal. Zo'n afstand van 28 km is best te overzien, heel anders dan een marathon of een ultra. Bij een marathon e.v. focus ik me helemaal niet op het einde maar bij 28 km ben je toch al snel over de helft.

Van Drents Friese Wold Marathon 2010

Op het fietspad loop ik een tijdje op met een fietser, een oudere man. Hij is erg geinteresseerd in het hardlopen, trainen enz. Zo pratend vliegen de meters weer voorbij en ga ik als vanzelf ook wat sneller lopen. Bij deze toeschouwers neem ik afscheid omdat ik rechts af ga. Veel hilariteit bij de toeschouwers dat ik gewoon even stil ga staan en hen op de foto zet.

Van Drents Friese Wold Marathon 2010

De organisatie slaagt er toch weer steeds in voldoende vrijwilligers te vinden voor dit evenement. De verzorgingsposten zijn weer keurig verzorgd met alles wat een loper zich wenst.

Van Drents Friese Wold Marathon 2010

Na 2 uur, 21 minuten en 46 seconden ben ik weer terug en heb ik 27,7 km afgelegd. De eerste lange duurloop na de Zuiderzeeloop. Ik heb er weer van genoten hier in Diever en geen last van m'n schenen gehad. Ik loop direct door naar de sporthal waar de douches nog heerlijk warm zijn. Aangezien het nog wel even duurt voordat Jan, Mark en Marco weer terug zijn van de marathon ga ik maar weer lekker op tijd terug naar huis.

zaterdag 20 maart 2010

Vervagen

Van 2010-03-20

Is deze loper aan het vervagen? Al 2 weken geen bericht meer? Wordt er nog wel gelopen? Nee, er wordt al 3 weken niet meer gelopen. De blessure is hardnekkiger dan ik had gedacht. Vorige week woensdag wel even een proefloopje gedaan van 5 km over bosgrond maar al snel bleek dat de plekken nog gevoelig waren. Tussendoor wel gefietst op m'n HTK fiets, afgelopen dinsdag zelfs ruim een uur met een gemiddelde snelheid van 26km/uur.

Vandaag weer een proefloopje in het Lunterse bos. Maar voordat ik op pad ga eerst even warmfietsen op de hometrainer (ja, ja, je leest het goed). Dan met de auto naar de Goudsberg. De grond is weer zacht door het warmere weer en het miezert een beetje. Ook al loop ik rustig, het is weer heerlijk om een rondje door het bos te maken. Ik voel bij het lopen helemaal niets van de schenen, dat stemt hoopvol.

Van 2010-03-20

De heuveltjes en het mulle zand laat ik nog maar even links liggen. Je kunt hier overigens prachtige, zware trainingen organiseren. Er zitten een paar flinke kuitenbijtermogelijkheden in dit gebied. Zelf loop ik nu zo rond de 6:15 per km. De pijn blijft weg. Via het middelpunt van Nederland kom ik weer na 6 km bij de auto. Het begin is er weer.

Bij thuiskomst fiets ik nog een stevig programma op de hometrainer. Het mooie van deze vorm van trainen is dat m'n schenen niet belast worden. Ik zou alleen nog een TV moeten plaatsen met documentaires over mooie natuurgebieden.....

Maar eens kijken welke afstand ik volgende week in Diever kan lopen/joggen. Hopenlijk wordt het mooi weer. Het is zo'n prachtig natuurgebied, bijna nog mooier als de Ginkelse en Edese hei....

En nog even een laatste update t.a.v. de opbrengst van de sponsorloop: op 8,50 euro na hebben we het marathonbedrag bereikt: 4.211 euro! Een prachtig bedrag waardoor de groep weer een stuk verder op weg is om het doel te bereiken voor de bouw van de school op Jamaica.

zondag 7 maart 2010

Het zonnebankje

Image_162Mocht je ooit eens fietsend of lopend de kruising Immenweg/Hoge Valksedijk passeren, let dan eens op het bankje dat daar staat. Zelfs bij temperaturen net boven het nulpunt kun je hier heerlijk in de zon zitten, beschut tegen de wind. Ik kom hier vaak langs bij mijn langere duurlopen en zie dan vaak mensen zitten die genieten van de zon en de diversiteit van voorbijgangers: wandelaars, wielrenners, paard-met-ruiters, hardlopers.

Zowel gisteren als vandaag heb ik een grote ronde gefietst om in beweging te blijven. Vandaag samen met mijn dochter Eveline die dit weekend toch nog maar een dagje naar "huis" is gekomen. Van Barneveld naar de Edese hei, Planken Wambuis en weer richting het Wekeromse Zand. En dan kom je weer langs het zonnebankje. Gelukkig was het bankje niet bezet, dus hebben we hier zeker een kwartier genoten van de eerste warmte van de zon dit voorjaar. Laat de lente nu echt maar komen!

Ik had ernstige twijfel bij de diagnose die de dokter in Kuinre stelde tijdens de Zuiderzee expeditie. Zijn advies om niet verder te lopen was daarentegen wel juist, maar dat had ook niet anders gekund. Daarvoor was de pijn te hevig bij lopen en wandelen. Op internet kwam ik dit tegen waar ik mijn klachten direct in herkende:

Lage scheenbeenklachten
Lager op het scheenbeen, meer in de richting van de enkel, kunnen ook hinderlijke klachten ontstaan. Soms bestaan deze uit een ontstekingsreactie met roodheid, zwelling en pijn. Ter hoogte van de wreef bevinden zich vele pezen, die bijvoorbeeld door een te strakke schoen gexc3xafrriteerd kunnen raken.
Te strak dichtgebonden veters en heuvellopen veroorzaken extra druk op deze pezen van de scheenbeen- en voetspieren. De peesontsteking kan zelfs gepaard gaan met kraken bij beweging en lokale vochtophoping in de pees (een cyste).
De behandeling dient te bestaan uit een loopverbod tot de klachten in rust weer verdwenen zijn en als praktische remedie een laag van schuimrubber met een uitsparing ter plaatse van de zwelling. IJs en fysiotherapie kunnen erg nuttig zijn bij de bestrijding van de lokale ontsteking.

Ik ben van de week toch nog maar even naar m'n eigen huisarts geweest en die deelde mijn eigen analyse, namelijk dat het geen wondroos was maar een soort shinsplints (onderste deel van m'n schenen), waarschijnlijk veroorzaakt door te strakke sokken/veters. Dit kan zich tijdelijk uiten in rode vlekken op de huid. De rode plekken waren ook al weer na 1 dag volledig verdwenen. De zwelling en pijn onderaan m'n schenen echter niet. Dit moet nu door rust (= niet lopen) weer weggaan. De pijn en zwelling zijn nu wel weg maar de stijfheid nog niet, dus nog maar wat dagen rust nemen.

Rust nemen in een weekend waarin de zon weer eens uitbundig schijnt is voor mij erg moeilijk. Het was toch prachtig weer om te lopen. Ook al ben ik niet zo'n fietser, toch was het nu een welkom surrogaat. Ik hoop komende week weer de eerste stapjes te doen en als het even kan in Diever op zaterdag 27 maart weer mee te lopen. Overigens ben ik weer druk in de weer met het marathonparcours in Diever omdat een bepaald gedeelte waarschijnlijk niet belopen mag worden vanwege Q-koorts besmetting. Het alternatief hebben we al klaar liggen! En tussen het geweld van alle grote voorjaarsmarathons is Diever voor mij een oase van rust en zeg ik maar weer: "Liever naar Diever!".

Tenslotte nog een update ten aanzien van de opbrengst van de sponsoractie voor Jamaica:

            xe2x82xac 3.950,=

Geweldig, wie weet halen we de 4000 nog....