zaterdag 24 april 2010

Harzquerung 51km

Van Harzquerung

De Harzquerung staat al lang op mijn verlanglijstje. April lijkt voor mij een Duitsland avontuur te worden. Twee jaar geleden de Kyffhauser Berglauf, vorig jaar de Obermain marathon en nu dus de Harzquerung van Wernigerode naar Nordhausen over 51 km. Het is een trail dwars door het Harz gebergte heen. Ik heb een pension vlak bij de start geboekt die plaats vindt op de Salzbergstrasse aan de rand van Wernigerode.

Van Harzquerung

Het is nog erg koud 's morgens om 08:30 uur, 3 graden. Maar omdat het warm gaat worden hebben de meesten toch al korte mouwen en een korte tight. Ik heb onder m'n shirt nog wel een thermohemdje aangetrokken en handschoenen.

Van Harzquerung

In het begin is het nog erg druk maar het loperslint zal snel langer worden. Voor mij is het doel lekker te lopen en van de prachtige omgeving te genieten. Het valt me op dat veel lopers geen eigen drinken bij zich hebben terwijl de eerste drankposten op 11, 20 en 30 km liggen. Ik heb m'n drinkrugzak volledig gevuld met 2 liter fantomalt/isostar mix.

Van Harzquerung

Vanaf de start gaat het al snel omhoog en wordt er in dit deel van het veld gewandeld. Inhalen is hier zowieso niet mogelijk. Aan het begin van de loop is dat ook erg goed voor mij om de vochtopname op gang te houden en de maag al niet direct lam te leggen.

Van Harzquerung

We lopen over de Zillierbachtalsperre. Het parcours bestaat hoofdzakelijk uit bospaden met veel wenden en keren en vooral: het pad is bijna nooit effen. Je moet dus continu opletten waar je loopt. Boomwortels, stenen, randjes, blubber enz. Een echte trail dus. We mogen nog van geluk spreken dat het droog geweest is en de paden goed te belopen zijn.

Van Harzquerung

De eerste drankpost. Er is van alles voor handen. Cola nu echter nog niet maar dat zal hierna wel beschikbaar zijn.

Van Harzquerung

Weer een lastig klimmetje. Zo zullen er nog vele volgen.

Van Harzquerung

Bij het 20km punt is een splitsingspunt. De 25km lopers gaan rechtdoor terwijl wij nog lekker 31 km mogen genieten. Het is inmiddels behoorlijk warm geworden dus mijn thermohemdje en handschoenen gaan nu uit.

Van Harzquerung

Een enkelspoor oversteken hoort er natuurlijk ook bij. Veel treinen lijken hier niet te rijden.

Van Harzquerung

Fraaie tafereeltjes. Alhoewel je het grootste gedeelte door het Wald loopt.

Van Harzquerung

Vanaf 35 km begint een fikse beklimming van de Poppenberg, zo'n 300 meter stijgen. Mijn Garmin verliest het satelliet signaal zodat ik niet meer kan zien hoever ik al gelopen heb. De oorzaak is dat we lange tijd tussen 2 bergruggetjes lopen. Op de top staat een uitkijktoren. Ik heb nog even overwogen om 'm te beklimmen maar heb dat toch maar achterwege gelaten.

Van Harzquerung

Neustadt. Er zitten nu 43 km op. Het begint steeds warmer te worden. Bij elke drankpost neem ik een flinke beker cola, aangelengd met wat water. Heerlijk! M'n drinkrugzak is inmiddels leeg, da's toch weer twee liter binnen.

Van Harzquerung

We hebben nu wat vaker uitzichten omdat het wat kaler is vanaf Neustadt naar Nordhausen. De pijlen op de weg zijn van kalk zodat ze geen blijven sporen achterlaten na een regenbuitje.

Van Harzquerung

Ineens komt de finish in zicht. Aangezien mijn Garmin minder km's aangeeft (hij doet 't inmiddels wel weer vanaf de top van de Poppenberg) komt het als een verrassing, alhoewel toeschouwers langs de kant al wel riepen dat het nicht weit mehr was. Maar ja, hoever is dat dan?

Ik had gedacht rond de 6 uur te komen en het is 5:51:09 geworden. Hoogtemeters +1150m/-1200m. Overige cijfers: 60 foto's, 3 liter gedronken, 50.000 passen, paar honderd deelnemers, 12 beklimminkjes.

Na afloop spreek ik nog een stel dat in Schwaebisch Gmuend in het hetzelfde hotel logeerde. Ook komt een duitse loopster naar me toe die me herkende van het Gondo Event. Wij waren een van de pechvogels die als eerste niet meer doormochten vanwege het slechte weer.

Al met al een ontzettende leuke en relaxte trail gelopen vandaag. Aan te bevelen!

Alle foto's kun je bekijken via deze link: klikkerdeklik

zondag 18 april 2010

Zonovergoten Posbank

Van 2010-04-18

Ik voel me weer fit en heb zin weer eens een lange duurloop over de Posbank te doen. Afgelopen woensdag ging de training goed, na maanden weer eens een echte 6x1000/1000. De snelheid is er wel uit maar die komt wel weer terug. Het startpunt vanmiddag is een ingang langs de A50 richting vliegveld Terlet (parallelweggetje). De ronde van 30km bevat heel veel heuveltjes zodat er ook de nodige hoogtemeters gepakt worden. Dit rondje wil ik eind september ook voor de MarathonPlus groep organiseren.

Van 2010-04-18

Het is werkelijk schitterend weer vandaag. Weinig wind en temperaturen oplopend naar 20 graden. Na een paar km kom je op de Lange Juffer, een weggetje dat over een grote lengte stijgt en het laatste stuk neemt het hellingspercentage ook nog toe. Het zweet breekt me aan alle kanten uit. En dit is pas de eerste stijging.

Van 2010-04-18

Na 10 km kom ik bij de Carolina Hoeve waar veel mensen heerlijk van de zon genieten. Ik heb zo een andere manier van genieten, gewoon lekker hardlopend. Vanaf de Carolina Hoeve volgt de 4-heuvelenweg, een pittig stukje van stijgen en dalen, uitstekende boomwortels enz. Vooral de laatste heuvel is anstrengend.

Van 2010-04-18

Na 13 km kom ik bij het bezoekerscentrum van de Posbank. Op de parkeerplaats een zee van geparkeerde auto's. Auto's en motoren rijden af en aan. Hier moet ik zo snel mogelijk weer weg. Wat me opvalt is dat de drukte zich vooral concentreert rondom dit punt, na een km is het al weer een stuk rustiger.

Van 2010-04-18

Ik steek de Posbank over en hier is het wel erg warm. Ik voel de zoutafzetting al weer op m'n voorhoofd. Oppassen dat er geen zout zweet in m'n ogen komt. Ik neem nu wat vaker drinken om de tekorten aan te vullen.

Van 2010-04-18

Nu gaat het richting Beekhuizen waar ook menig heuveltje beklommen moet worden. Wandelen doe ik niet maar gewoon rustig doordribbelen.

Van 2010-04-18

Na 25 km kom ik bij de brandtoren. Het voelt nu echt zomers warm. Het uitzicht vanuit de brandtoren zal wel erg mooi zijn. Wel uitkijken met het vulkanische as op die hoogte. Vandaag trouwens al weer de zoveelste streeploze lucht!

Vanaf de brandtoren is het dan nog 5 km naar de auto. Bij aankomst voel ik me goed, merk alleen nog wel wat achterstallige training in m'n spieren. Alleen bij m'n rechter knie onderweg soms een klein pijntje, maar dat had ik de vorige keren ook na het rechtzetten van de heup.

dinsdag 13 april 2010

Krakkemikkigheid troef

Sta ik ook op instorten? Nou, dat zal wel meevallen. Maar feit is wel dat ik vanaf de Zuiderzeeloop nog niet echt lekker gelopen heb. Nadat ik overigens tussen half december en half januari ook al even droog stond qua lopen.
In de Null-Lauf uitgestapt door pijn in de rechter kuit. Vervolgens bleek (eigen ingeving) mijn heup weer scheef te staan en is rechtgezet. Daarna ging het snel beter en liep ik een paar weken probleemloos (André's Kromme Rijn Marathon, Martin's loopje en eerste etappe's Zuiderzeeloop).
De opgelopen scheenbeenblesuure bij de Zuiderzeeloop noopte mij tot rust (bijna 3 weken), wel ondertussen gefietst. Weer rustig gaan lopen en opbouwen en in Diever 28 km gedaan. Bespeur wel steeds kleine pijntjes rondom knieen en soms ook andere plekjes. Vorige week bedenk ik me ineens dat het toch niet weer zo is dat m'n heup scheef staat......
En ja hoor, eerst zelf getest (ben inmiddels ervaren) en dan naar sportfysio Ronald Dercksen in Amerongen die hetzelfde constateert. Hij heeft me weer rechtgezet en geadviseerd verder onderzoek te doen (loopanalyse, voetstand) bij hem. Die afspraak hebben we maar direct gemaakt. Ik heb al wel een heel dun inlegzooltje meegekregen voor onder de rechter hak. Het zou goed kunnen zijn dat bij grote vermoeidheid de heup makkelijker de neiging heeft weg te zakken, bijvoorbeeld bij zo'n etappeloop. Ook ben ik begonnen aan het versterken van de spieren rondom de heup, vooral de (schuine) buikspieren (daar zit vooral mijn "zwakte") maar ook de bovenbeenspieren.
Ik houd niet zo van al die nevenzaken en nevenoefeningen maar wil ik die leuke lange lopen blijven doen zal ik er toch aan moeten gaan werken. Ik heb inmiddels ook een hometrainer thuis staan voor de nodige alternatieve training.
Maar goed, afgelopen vrijdag dus weer rechtgezet, wil ik zondagmiddag nog een duurloopje doen.... word ik ook nog een beetje ziek. Dat kan er ook nog wel bij. Gistermiddag toch nog even gelopen 9 km, wel lekker maar o zo krakkemikkig. Morgen maar weer eens een stukkie proberen.

zondag 4 april 2010

2x20

Van 2010-04-02

Afgelopen vrijdag met de auto naar de Edese hei gegaan om daar een rondje van ruim 20 km te lopen. Het weer is prachtig en wat is het dan toch heerlijk om over de hei te draven. Nou ja, draven is niet helemaal het goede woord, zo snel ging het niet. Ik heb keurig gemiddeld 6 minuut per km gelopen. Veel harder en verder wil ook nog niet gaan omdat ik nog steeds wat kleine pijntjes voel, nog een erfenis van de Zuiderzeeloop. Vooral het pijntje bij de rechterknie hindert wat bij het lopen.

Dit weekend wordt ook de Jan Knippenberg Memorial gelopen, een loop over 160 km van Vlaardingen naar Den Helder en een kortere variant van 80km. Het houdt me wel bezig omdat er een paar bekenden meelopen. Om 22:00 uur starten de "hele JKM" lopers om de nacht in te gaan over het strand. Moet toch een bijzondere ervaring zijn, alleen op de wereld. Zaterdagmorgen wordt me al snel duidelijk dat een tweetal lopers die ik wel volg uitgestapt zijn: Arie Froberg en Henk Geilen. Ik begrijp er eerst niets van maar het verhaal van Henk geeft een mooie en eerlijke weergave. Van Arie moeten we het fijne nog lezen maar dat hij een kater heeft is wel duidelijk. Maar gelukkig hebben ook velen gehaald om deze enorme afstand te slechten binnen de daarvoor vastgestelde tijden.

Van 2010-04-02

Vanmiddag was het weer wat minder goed maar uiteindelijk heb ik alleen aan het begin regen gehad. Nadat ik m'n dochter Kirsten in Harskamp had afgezet om paard te rijden ben ik weer eens rond Kootwijk gaan hardlopen. Net wat andere paadjes en stukjes natuur opgezocht als anders. Slechts een enkeling heeft zich onder dreiging van donkere luchten naar buiten gewaagd, ik heb het gebied bijna helemaal voor mezelf. Waneer de regenbui verdwijnt breekt de zon door en krijg ik het nog warm ook. De vogeltjes laten zich bij het doorbreken van de zon veel luider horen. Heerlijk, de lente komt er aan!

Ten opzichte van vrijdag nu wat sneller gelopen, met name het tweede deel. Ik kort nog een stukje af omdat er een donkerblauwe lucht aan komt drijven en de eerste donderklap al snel volgt. Ik ben net op tijd bij de auto (na 20 km) en wanneer ik Kirsten weer oppik ligt de straat daar vol met hagel. Dat heb ik dus mooi even gemist!

Ik hoop dat de pijntjes snel verdwijnen want er staan de komende maanden een paar leuke (berg)loopjes op de planning! Misschien ga ik nog wel even langs de sportfysio deze week.

Overigens ga ik het de komende weken ook druk krijgen met mijn nieuwe functie als marathonlijstbeheerder voor hardloopnieuws. Maandag de Utrecht marathon en volgende week de Rotterdam marathon. Ik denk niet dat ik dit jaar een vermelding krijg aangezien je dan als man onder de 3:30 moet lopen en daar train ik nu niet echt op. Misschien nog aan het einde van het jaar?