zaterdag 17 juli 2010

Terugval

Het gaat even wat minder, vandaar ook de stilte op m'n weblog. Ik schreef al een paar keer over m'n terugkerende bekkenscheefstand die tot knieklachten leidt. Na rechtzetten door de sportfysio verdwijnen de klachten snel maar telkens valt m'n bekken dus weer terug in scheefstand en nu ook steeds eerder. Er moet dus meer aan de hand zijn. De sportfysio heeft me doorverwezen naar een rugcentrum, een chiropractor wel te verstaan, om de hele rug te bekijken.

Het komt er op neer dat er wat wervelblokkades zijn die het functioneren van het zenuwstelsel beinvloeden. Daardoor werken sommige spieren niet goed wat tot verkeerde houding kan leiden en kromming in de wervelkolom. Aangezien alles in verbinding staat zal ook het bekken scheef willen staan. Een en ander leidt bij mij ook tot een wat stijvige nek en soms lichte hoofdpijn.

De behandeling bestaat uit het herstellen van de bewegingsvrijheid van de wervelkolom, grotere openingen voor de zenuwen en herstel van de spieren. In kleine stapjes zal ik mijn rug dan weer rechten en moeten de klachten verdwijnen. Sommigen noemen deze behandeling "kraken" maar dat is niets anders dan luchtbelvorming in het gewricht bij de correctie. Klinkt interessanter dan het is.

Ik mag best blijven sporten maar wel wat minder. Lopen bij voorkeur in mul zand, fietsen of zwemmen. En niet zo heel ver. Het lichaam gaat zich herstellen waardoor gewrichten en spieren anders belast zullen worden. Daar moet het lichaam zich op aanpassen.


Van 2010-07-17

Dus naast fietsen op de hometrainer (zware programma's) ben ik een paar keer naar het Lunterse bos geweest om op bosgrond en zand te trainen. Vanmiddag was het heerlijk weer om te lopen. Na de buien vertrokken in de koelte en lekker zonnetje. Zigzaggend door het bos, de zon als ijkpunt, liep ik een rondje om de Koepel (een torentje midden in het bos).


Van 2010-07-17

Dat het vakantie is blijkt al snel. Volle campings, fietsers, wandelaars en evenementen zoals de cross country hierboven op de foto. Ik probeer dus al snel nog kleinere bospaadjes te vinden.

Van 2010-07-17

De behandeling lijkt z'n vruchten af te werpen want ik heb geen last van m'n knieen tijdens het lopen. Wanneer je zenuwen met stroomdraadjes mag vergelijken hoop ik dat de mijne net zo veel ruimte hebben als hierboven.

Een bergloop in de vakantie wijst de chiropractor niet direct van de hand, eerst volgende week nog maar eens aankijken...