zondag 27 maart 2011

Zonnige vooruitzichten?

Van 2011-03-27

Met zulk prachtig weer blijf ik toch niet binnen. Gisteren liep ik een uurtje door het Lunterse bos, vandaag neem ik me voor 1,5 uur te gaan lopen, ongeveer 15 km. Dit moet kunnen, gisteren heb ik m'n knie nauwelijks gevoeld, de oefeningen lijken vruchten af te werpen. Zo begint het weer wat op een duurloop te lijken.

Ik zet een route uit rond Kootwijk, met als startpunt de Heetweg, slechts 15 minuten rijden vanaf m'n huis. De parkeerplaatsen zijn niet leeg, er zijn veel mensen op de been/fiets/paard. In het gebied hier loop ik graag, het is afwisselend, de paden zijn goed en het is niet al te druk. Op de Edese hei hoef je zondagmiddag niet te komen, dan moet je steeds op zij springen voor fietsers.

Zonovergoten, de Stroese heide, van 2011-03-27

 

Dwars door Kootwijk, van 2011-03-27
Samen opdraven, van 2011-03-27
Het Kootwijkerzand, van 2011-03-27
Van 2011-03-27

Er wordt veel paardgereden, vandaag was er zelfs een georganiseerde tocht. Daar hebben ze goed weer bij! Het geeft veel afleiding, alles wat er om me heen te zien en te beleven is.

 

Van 2011-03-27

Het gaat zo lekker dat de 15km al weer voorbij zijn voordat ik het weet. Na 1 uur en 30 minuten heb ik 15,7km afgelegd volgens m'n Garmin, met een gemiddelde pace van 5:45. Het is voor mijn beleving nog steeds een korte duurloop, maar het genieten is weer helemaal terug. De knie heeft het ook goed gehouden, niet helemaal ok maar ook weer niet te ver gegaan. Via de albumlinkjes onder de foto's kun je nog veel meer plaatjes zien van dit prachtige gebied.

zaterdag 12 maart 2011

Eindpunt of obstakel?

P1020275 

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas.
Met stralend oog en blijde zin.
En goed gevulde tas.
De Zonne lacht ons vrolijk toe,
ons groet der vooglenzang.
En wij worden vast niet moe.
Al lopen w'uren lang.
Tra-ta-ta-ta bom, bom, tra-ta-ta-ta bom, bom.
Al lopen w'uren lang.

Marcheren is gezond voor 't bloed.
Verruimd wordt d'enge borst.
't Versterkt de spier van been en voet.
't Wekt eetlust op en dorst.
Daarom vooruit en inde maat.
Zo netjes als 't maar kan.
Nu 't eensgezind en ordlijk gaat,
Heeft elk plezier er van.
Tra-ta-ta-ta bom, bom, tra-ta-ta-ta bom, bom.
Heeft elk plezier er van.

Wie kent dit volksliedje niet? 't Is precies zoals ik graag hardloop, urenlang, mijlenver, voor m'n plezier. Maar nu is er een obstakel op m'n weg gekomen, misschien wel een eindpunt voor wat betreft de ultra ambities. Naar aanleiding van de MRI scan oordeelde de orthopeed dat ik Chondropathie patellae heb. Oftewel, het kraakbeen achter de knieschijf is beschadigd en onregelmatig, en wel aan de buitenzijde. Dit veroorzaakt de pijn. Via een operatie een beetje bijshaven zou kunnen maar is zeker geen garantie voor verbetering.

Het advies moge duidelijk zijn: niet meer zo ver hardlopen, hooguit een halve marathon. En voor wat betreft m'n bekken/rug/nek klachten, dat heeft niet direct te maken met m'n rechterknie. Ik zou er wel goed aan doen me onder begeleiding van een sportfysio te stellen om m'n rompstabiliteit ernstig te verbeteren. Nu had deze othopeed niet zoveel op met hardlopen, laat staan marathons en ultra's, dus in m'n achterhoofd houd ik voorzichtig nog wat opties open over wat wel of niet kan. Maar zowieso niet forceren.

Bij verdere research op internet ontdek ik dat er bij Chondropathie Patellae een sterke relatie is met doorgezakte voeten, duidelijk aanwezig bij mij. Verder heb ik vrijwel nooit wat aan oefeningen voor rompstabiliteit gedaan waardoor er ook weinig corrigerende mogelijkheden waren. Allemaal dingen die ik wel wist maar dus niet serieus heb genomen.

Onder begeleiding van Monique de Goede van Amfys die in Veenendaal een nieuwe vestiging hebben geopend ben ik nu serieus en volgens een strak plan met vele oefeningen aan m'n rompstabiliteit aan het werken (2x per dag). Ook een speciale oefening om de "vastus medialis obliques" te versterken, een onderdeel van de bovenbeenspier die de knieschijf naar binnen moet trekken. Ook zal ik na verloop van tijd naar een sportpodoloog gaan om de afwikkeling van m'n voet te bekijken. Alles met het doel de knieschijf beter te sporen en de balans rond m'n knieen en bekken goed te krijgen.

P1020298 
Ondertussen loop ik nog wel wat, zo'n 2-3 maal per week een rondje van 10km om de Koepel in Lunteren. Lekker genieten in het bos, blij dat ik loop. Vandaag voor het eerst weer met blote benen en blote armen, heerlijk.

De paden op, de lanen in, ..............