zaterdag 31 mei 2014

Lärchenbichl - Huberhütte

Vandaag een wandeling naar de top van onze "eigen" berg, de Pfaffenberg, overgaand in de Lärchenbichl. Zo'n 2000m hoog. Eigenlijk is het een verkenningstocht om te kijken of ik vanaf hier in de zomer ook de Groneck op kan, hier te zien op de achtergrond.

Vanuit ons huis rijd ik richting de Gatternighutte en parkeer de auto langs de weg bij deze afslag, de Huberalm. Vanaf hier volg ik eenvoudig de weg naar boven.

Al snel mooi uitzicht over het Molltal en Obervellach.


Langs de route veel hutten. Eén er van is de Huberhütte. Daar zijn ze net bezig de boel schoon te maken. Op de terugweg spreek ik daar nog Huber, Albert die ik in de meivakantie nog sprak n.a.v. de zitting met de omwonenden van de weg naar boven. Het is overigens wel wennen dat men hier meestal eerst de achternaam noemt en dan pas de voornaam...

Wanneer de normale weg stopt gaat deze over in een soort sleepspoor. Waarschijnlijk om boomstammen naar beneden te slepen.

En dit spoor blijkt helemaal tot aan de top van dit bergje te lopen. Ik had nog wel gedacht wat speurwerk te moeten verrichten....

Op de top van de Lärchenbichl met zicht op de Polinik (zuiden). Daar ligt nog volop sneeuw zo te zien. Mijn GSM geeft als hoogte 2000m aan.

Zoals je op het kaartje kunt zien ben ik nog even verder gelopen aan de andere kant (weer naar beneden) tot aan een ander pad. Op de kaart staat deze nog wel maar ik kon er maar weinig van ontdekken in het veld. Afgelopen zomer (2013) kon ik het pad vanuit het dal ook al niet vinden. Desondanks ga ik komende zomer proberen het pad vanaf hier naar de Groneck te volgen.

Ik ga dan ook maar weer dezelfde weg terug als de heenweg. Een pauze nemen laat ik maar achterwege, het is behoorlijk koud hier boven. Bij de start was het slechts 10 graden en op de top denk ik maar een graad of 5. Brrrr.

Na 11 km in ongeveer 2,5 uur ben ik weer terug bij de auto. Totaal 700 m klimmen en ook weer dalen. Leuke tocht, wel heel veel gekapte, kale velden.

Voor alle foto's: Album

zondag 25 mei 2014

Loofles - Kootwijkerzand - Prins Hendrikbos

De laatste tijd probeer ik steeds vaker routes uit te zetten kris-kras door een natuurgebied. Ik heb al vele malen vanaf de Heetweg een rondje gelopen bij Kootwijk. Maar dan heb je toch al snel de neiging steeds hetzelfde rondje te lopen.


Wanneer je in www.afstandmeten.nl de weergave op OSM (Open Street Map) zet, kun je bijna elk paadje in het bos vinden. Vanmiddag dus bovenstaand rondje. waarbij ik al snel langs Loofles loop, een vennetje in het bos.

Bij het uitzetten van een route zie je natuurlijk niet van wat voor gesteldheid het pad is. Nou, je ziet het! Lekkere zware training zo.

Met dit soort weer is het gemakkelijk mooie plaatjes maken, mooie contrasten. De temperatuur is zo'n 20 graden, perfect loopweer dus.

Aankomst bij het Kootwijkerzand, hier is de bodem nog goed te belopen.

Maar hier wel erg mul zand. Ik heb het eerst niet door, maar rechts zitten mensen mijn geploeter gade te slaan.

Via het Prins Hendrikbos weer terug naar de Heetweg waar mijn auto geparkeerd staat.

Totaal een rondje van ruim 14 km in nog geen 1,5 uur. Eén en al genot.

Voor alle foto's: klik hier

woensdag 21 mei 2014

Landgoedbos Oostereng

Gisteravond bedacht ik me om na afloop van mijn klantbezoek in Wageningen een rondje te gaan hardlopen in de buurt. Zie ik weer eens wat anders. Dus even snel op de kaart een route uitgezet in het gebied tussen Wageningen, Renkum en Bennekom. Een gedeelte daarvan ken ik al door deelname in het verleden aan de Februariloop.
Nu blijkt volgens deze site dat ik me in het "vcrgeten" Wagenings arboretum bevind. Het valt me wel op dat er nogal wat monumentale bomen te zien zijn.

Deze boom is wel erg monumentaal!

Uiteindelijk is het dit rondje geworden, gestart vanaf de Geertjesweg. Zo'n 10 km in iets meer dan een uur. Ik ben slechts één wandelaar met hond tegengekomen. Ik had het drukker verwacht met zulke plaatsen er om heen.

Overige foto's: klik hier

zaterdag 17 mei 2014

Van Pos-mist-bank naar Pos-zonne-bank

Op weg van huis naar Arnhem, waar Jiska en Daphne trainen, zie ik in de verte al een dikke laag mist over de Posbank hangen en even later is de zon foetsie. Ik hoop dat tijdens het lopen de zon wel tevoorschijn komt!

Nadat ik de dames heb afgezet rijd ik door naar Rozendaal en parkeer de auto aan de kluizenaarsweg. Vanaf hier heb ik vanmorgen nog even snel een route in elkaar geflanst van ongeveer 17 km.

Ik bevind me in het Nationaal park Veluwezoom. Wie zou de regels die er onder staan lezen?

Een Nederlander ontmoet een Hooglander.

En dit is dan zeker de Vaderlander?

De route die ik gemaakt heb voert door de Onzalige Bossen en langs de Carolinahoeve. Een senioren wandelgroep is hier neergestreken.

Vlak na de Carolinahoeve volg een pad naar het westen met 4 flinke kuitenbijters er in. Vooral de laatste heuvel is steil.

Eenmaal bij het bezoekerscentrum aangekomen breekt de zon door en wordt het direct een stuk warmer.

Vanaf het bezoekerscentrum volg ik een pad dwars door het Herikhuizerveld heen. Voorzien van zand, heuveltjes en dwarsbalken.


Kleur genoeg!

En het laatste stukje via een lekker pad naar boven de Beekhuizense bossen in.

De route was 16,8 km lang en ik heb er bijna 2 uur van kunnen genieten!

Voor alle foto's: klik hier

dinsdag 13 mei 2014

De Borkeld

Een klein natuurgebied net onder de A1 ter hoogte van Markelo bij het wildviaduct. Ik parkeer bij het bezoekerscentrum 'n Witten. Er zijn vanuit hier diverse wandelroutes uitgezet, ik heb er zelf eentje van internet geplukt met een GPX bestandje en die nog wat aangepast.

Verschillende keren word je er op gewezen dat je een begrazingsgebied betreed. "Betreden op eigen risico". Ben benieuwd....

De lucht breekt steeds meer open.

Zand, bos, hei, bomen, lucht,...



Uitzichtspunt met uitleg over veranderend landschap.

Stukje lopen over een vlonder. Waarom weet ik niet, het lijkt niet nat of drassig.

Langs de gemeentegrens Rijssen-Holten. Dit fietspad voert over de A1 vlak bij het wildviaduct op de achtergrond.

Hier wordt vermeld dat de snelweg op deze plaats een knik heeft gekregen om een bijzonder veldje met jeneverbessen te bewaren.

Toch ook nog een beetje water.

Dit vind ik persoonlijk de mooiste foto van vandaag.

De fotograaf gefotografeerd. Met dank aan de zelfontspanner.

Een magische kring?

Na ruim 11 km weer terug op de parkeerplaats, ruim een uur genoten van dit mooie gebied. Alleen jammer dat je vrijwel steeds het geluid van het verkeer op de A1 hoort.

zondag 11 mei 2014

Kootwijkerdrijfzand

Gisteren hoopte ik op weersverbetering maar die bleef uit. Ook liep de turnwedstrijd van Jiska uit en bleef er niet veel tijd meer over. Dus nu direct na de kerkdienst maar even m'n loopkloffie aangetrokken: lange tight, regenjasje. Het is koel en regenachtig. Het stukje hierboven is een doorsteekje naar een bospad en het zand lijkt hier wel drijfzand.

Loopgebied: Kootwijkerzand. Ik verwacht niet veel mensen tegen te komen, dat is dan weer het voordeel van dit type weer.

Het lijken de Katwijkse duinen van afgelopen maandag wel. Alleen ontbreekt hier de zee.

Een klein paadje waar zeker 15 bomen omgewaaid zijn

't is niet veel, maar de zon breekt even een paar seconden door :)

Ziet er niet naar uuit dat die nog gebruikt wordt.

Na ruim 12 km weer terug, slechts 1 wandelaar tegengekomen en de parkeerplaats is nu leeg.

Overige foto's: klik hier