zondag 25 september 2011

Lauwersmeer marathon


Van Lauwersmeer marathon

Af en toe probeer ik handig te combineren en zo kwam ik dit keer uit bij de Lauwersmeer marathon, georganiseerd door de DFW-runners. Op maandag moet ik bij een klant in Bedum (er gaat toch wel iets boven Groningen) zijn, dus ligt een combinatie met deze marathon+ voor de hand, minder dan een half uur van Bedum. Ik heb een onderkomen in Vierhuizen gevonden: Het Visserhuisje. Op zaterdagmiddag aangekomen en nog even van het heerlijke weer genoten.


Van Lauwersmeer marathon

Het is nog een beetje mistig en koel. De eerste lopers zijn al gearriveerd. De meesten komen toch wel uit het noorden van het land. Er mogen maximaal 25 lopers meedoen, uiteindelijk komen er 21 opdagen.

Van Lauwersmeer marathon

Ronald Kwint heeft zich flink uitgesloofd om weer een mooie ronde uit te zetten, drankposten te regelen, bewegwijzering aan te brengen en iedereen van een medaille te voorzien. Met het mooie weer er bij moet het genieten worden vandaag.

Van Lauwersmeer marathon

Dit is de groep die de uitdaging aan wil gaan. Marco Hartman ontmoet ik na een lange tijd ook weer eens, evenals Herman Euverman die ik steeds bij de Zuiderzeemarathon heb ontmoet. Om ca. 09:00 uur starten we de ronde om het Lauwersmeer, starten aan de oostzijde bij Pavilioen Bosveld.

Van Lauwersmeer marathon

De lopers liggen al snel ver uit elkaar. Ik blijf een paar km vlak achter het voorste groepje lopen maar dat lijkt me toch niet zo slim met de verwachte warmte. Het uitzicht is wijds (en weids). Vaak aan de rechterkant het Lauwersmeer en in de verte een driemaster.

Van Lauwersmeer marathon

Zoutkamp, een mooi vissersplaatsje. Oude sluizen.

Van Lauwersmeer marathon

Na een kilometer of 11 moet ik even afwateren en wanneer ik weer loop komt Marco langszij. Het gaat nog goed met hem maar toch raak ik hem al weer snel kwijt vanaf dit heuveltje.

Van Lauwersmeer marathon

Aan de westkant van het Lauwersmeer vind ik de uitzichten veel mooier. Rietkragen, weilanden, koeien. Het wordt nu wel ineens een stuk warmer omdat ik de wind mee heb. Het zweet breekt me aan alle kanten uit. Nu moet ik oppassen dat m'n maag het blijft doen, dus inhouden!

Van Lauwersmeer marathon

Esonstad. Na bijna 31km weer een drankpost. Een loper met kramp probeert het weg te masseren. Ik heb nog nergens last van, behalve de warmte.

Van Lauwersmeer marathon

Frans is na 21km gestopt en assisteert nu bij een drankpost zodat iedereen op deze uiterst belangrijke plek (37km) voor het laatste stuk nog flink kan bijtanken. En zoals je ziet: coca cola!
Vanaf hier krijg ik het toch moeilijk. De benen worden zwaar en ik loop tegen de misselijkheid aan. Dus nog een tandje lager.

Van Lauwersmeer marathon

Na het passeren van de Clevering sluizen nog een stukje door Lauwersoog en dan met een slakkengang naar de finish waar Toli me op de foto zet! Dat waren weer 4 uur en 17 minuten loopgenot en m'n 3e marathon dit jaar. Overigens was dit meer dan 42,2 namelijk 43,3 km. 't is maar dat je het weet.

1 opmerking: