woensdag 23 juli 2014

Polinik vanaf de zuidkant

Ik ben geen professionele bergwandelaar maar heb door de jaren heen wel geleerd wat je allemaal mee moet nemen in het hooggebergte, ongeacht de huidige of voorspelde weerscondities. Overigens ga ik alleen op pad wanneer er geen sneeuw of onweer voorspeld wordt, maar het liefst natuurlijk met zon, en dus uitzicht!
In mijn uitrusting zit altijd: thermohemd, regencape (tegen wind bestand), fleecetrui, droge sokken, droog shirt, aanritsdelen broek, drinken en eten, telefoon, handschoenen, fluitje, pleisters, sporttape, wandelkaart, wc-papier.
Ook bereid ik me altijd goed voor met kaartstudie en internetonderzoek (er zijn meer wandelaars die hun tochten op internet zetten).

Doel is vandaag weer de Polinik (2784m) die ik vorig jaar ook al liep, maar toen vanaf de noordkant via de Polinikhutte. Vandaag start ik vanaf Alpenheim (voorbij Teuchl) aan de zuidkant van de Polinik. Het is 08:00 uur. De hoogte is hier 1200m.

Het begint al direct heftig. Over een afstand van 600m al 200m klimmen door een kleddernat veld. Mijn (Meindl) schoenen en sokken zijn al snel doorweekt.

De zon schijnt lekker, in combinatie met klimmen levert dat de nodige zweetdruppels op. Voor een groot deel voert het pad langs een bergbeek.

Bloemen, sneeuw, alpenweiden, mooie luchten.

Tegen de tijd dat ik hogerop kom trekt de lucht helaas dicht. Het wordt ineens een stuk kouder, zeker met de wind er bij. De zweet is al snel verdwenen en ik trek m'n fleecetrui aan. Er vallen ook wat druppels regen, maar niet genoeg om me er op te kleden.

Het pad is goed te doen voor geoefende lopers. Het laatste stukje naar de top is met staalkabels gezekerd.

Daar sta je dan, doel is bereikt maar ik had toch liever wat meer uitzicht gehad. En het is hier nu ijzig koud. M'n vingers voelen stijf aan, m'n natte voeten enigszins bevroren. Toch nog maar even wat foto's maken, eten en drinken en dan weer snel terug.
Ik ben hier overigens al om 11:10, dus 3 uur en 10 minuten voor een tocht van 7,5 km en 1584 hoogtemeters.

Dalen doe ik niet meer zo snel als vroeger. Dan ga ik m'n knieën te veel voelen. De afstand naar beneden verbaast me altijd wel: "heb ik dit echt allemaal naar boven toe ook gelopen?". Naar boven lopen ervaar ik die afstand niet zo.

Gelukkig breekt de zon ook weer door. Zelfs bij afdalen ga ik al weer zweten...

Na een kleine 3 uur afdalen ben ik weer terug bij de auto om 14:10 uur. Mijn tijden zijn overigens niet maatgevend, 500m per uur stijgen is een heel fors tempo.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Leuk om te kunnen mee genieten zonder bevroren tenen of zweetdruppels!

    Groetjes, Haan.

    BeantwoordenVerwijderen