zaterdag 17 juli 2010

Terugval

Het gaat even wat minder, vandaar ook de stilte op m'n weblog. Ik schreef al een paar keer over m'n terugkerende bekkenscheefstand die tot knieklachten leidt. Na rechtzetten door de sportfysio verdwijnen de klachten snel maar telkens valt m'n bekken dus weer terug in scheefstand en nu ook steeds eerder. Er moet dus meer aan de hand zijn. De sportfysio heeft me doorverwezen naar een rugcentrum, een chiropractor wel te verstaan, om de hele rug te bekijken.

Het komt er op neer dat er wat wervelblokkades zijn die het functioneren van het zenuwstelsel beinvloeden. Daardoor werken sommige spieren niet goed wat tot verkeerde houding kan leiden en kromming in de wervelkolom. Aangezien alles in verbinding staat zal ook het bekken scheef willen staan. Een en ander leidt bij mij ook tot een wat stijvige nek en soms lichte hoofdpijn.

De behandeling bestaat uit het herstellen van de bewegingsvrijheid van de wervelkolom, grotere openingen voor de zenuwen en herstel van de spieren. In kleine stapjes zal ik mijn rug dan weer rechten en moeten de klachten verdwijnen. Sommigen noemen deze behandeling "kraken" maar dat is niets anders dan luchtbelvorming in het gewricht bij de correctie. Klinkt interessanter dan het is.

Ik mag best blijven sporten maar wel wat minder. Lopen bij voorkeur in mul zand, fietsen of zwemmen. En niet zo heel ver. Het lichaam gaat zich herstellen waardoor gewrichten en spieren anders belast zullen worden. Daar moet het lichaam zich op aanpassen.


Van 2010-07-17

Dus naast fietsen op de hometrainer (zware programma's) ben ik een paar keer naar het Lunterse bos geweest om op bosgrond en zand te trainen. Vanmiddag was het heerlijk weer om te lopen. Na de buien vertrokken in de koelte en lekker zonnetje. Zigzaggend door het bos, de zon als ijkpunt, liep ik een rondje om de Koepel (een torentje midden in het bos).


Van 2010-07-17

Dat het vakantie is blijkt al snel. Volle campings, fietsers, wandelaars en evenementen zoals de cross country hierboven op de foto. Ik probeer dus al snel nog kleinere bospaadjes te vinden.

Van 2010-07-17

De behandeling lijkt z'n vruchten af te werpen want ik heb geen last van m'n knieen tijdens het lopen. Wanneer je zenuwen met stroomdraadjes mag vergelijken hoop ik dat de mijne net zo veel ruimte hebben als hierboven.

Een bergloop in de vakantie wijst de chiropractor niet direct van de hand, eerst volgende week nog maar eens aankijken...

23 opmerkingen:

 1. Riane, ik wens je een hele snelle beterschap toe.
  Ronald voor jou ook. Bedenk dat gezondheid en enige echte belangrijke is op zo'n tocht. Hoop dat jullie nog wel kunnen genieten van de aankomende dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verstandige keus Ronald. Uiteraard neemt niemand jullie iets kwalijk. Verder jullie zelf goed en herstel allemaal voorspoedig. Het is en blijft een prestatie van formaat!! Mijn complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat jammer dat het niet gelukt is!
  Desondanks heb ik heel veel respect voor Ronald en de meiden!
  Echt heel knap gedaan.
  Morgen de laatste dag op de fiets...een goed idee.
  Sterkte met de wondroos.
  Ik hoop dat Rianne snel opknapt.
  Sterkte de laatste dag....
  Gr uit Rijnsburg
  P.S Maarten, echt top dat je mee fietst!
  Gerdine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van het bezorgde thuisfront: Koorts is de grens.
  Tja Rianne...een overdosis chocola?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat het anders loopt (en fietst) dan gedacht.
  Het respect voor jullie blijft.
  Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste bikkels,
  Een kleine domper op de feestvreugde. Hoop dat Rianne weer snel op de been is. Hartstikke leuk dat Maarten het stokje overneemt. Ronald wees voorzichtig met de wondroos (heb helaas ervaring daarin) en hou het goed in de gaten.
  En goede nachtrust toegewenst en veel plezier morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh sorry, de vorige reactie was van mij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Balen Ronald maar geen risico's nemen. Beterschap voor jullie beiden. Ben benieuwd hoe je nu de tocht verder zet en mijn bijdrage heb je hoe dan ook verdiend! Uitlopen of niet! Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Pap,
  Vindt je het jammer dat je niet meer mag hardlopen?
  Praat thirza in haar slaap? (haha)

  je kleinste dochter

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is altijd moeilijker om je verstand te gebruiken en te stoppen. Maar uiteindelijk ga je het op de fiets gewoon wel halen.

  Slim om bij een arts naar binnen te schuiven, die kunnen goed beoordelen of je door kan of niet.

  En nu krijg je ook eens zadelpijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh wat jammer voor jullie, maar jullie fietsen de tocht toch af. Heel veel beterschap voor beiden. Jullie hebben met z'n allen een mooie tocht gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gefeliciteerd met het volbrengen van 3 etappes. Vind het een knappe prestatie. Nog knapper vind ik het als je op zoxb4n moment de knop kan omzetten en te beslissen te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. jammer, het was ook wel een beetje kl*** weer. Je initiatief was erg mooi, die meiden erg stoer. Ziekte en ongemak, daar doe je niets aan. Beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ronald and the kids

  Jamme, maar gezondheid gaat voor alles en dit hebben jullie toch in ieder geval maar gepresteerd met elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Enorm balen maar het bewijst nog maar eens wat voor prestatie het is. Heel veel sterkte!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ronald,

  Het ljkt me verstandig om de oorzaak aan te pakken van je terugkerende problemen.
  Als je op zand wilt lopen, bij DFW hebben ze een mooie zomerserie met veel bospaden!
  Groet, Martin.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oeps, even wat minder dus. Zo te lezen besteed je er goed zorg aan, het komt dan oon vast wel weer goed. Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik begon me al zorgen te maken. Gelukkig weet je wat er aan de hand is en wordt er wat aan gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hopelijk ben je nu snel van je problemen af; dat getob is toch ook maar niets. Toch merkwaardig, dat je juist op het mulle zand moet lopen. En welke bergmarathon had je in gedachten?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beterschap natuurlijk en inderdaad niet te gek met het lopen en het zal goed komen.
  Groet en een fijne vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. al met al nog zo erg niet, herstel komt er dus zeker en even wat minder, moet ook kunnen,in elk geval een spoedig herstel!

  BeantwoordenVerwijderen