maandag 4 oktober 2010

Huttenkloas

"In de 18e eeuw werd Kloas Annink, die wijd en zijd bekend stond onder de naam Huttenkloas, in het openbaar berecht op de Markt in Oldenzaal wegens onbehoorlijk gedrag. Deze zelfde Markt zal 3 oktober 2010 voor de vierde keer het startpunt zijn voor een serie wedstijd- en trimlopen over diverse afstanden."

Tja, wat moet ik hier van denken? Destijds kwam het publiek op de openbare berechting (radbraken) af en beleefde hier voldoening aan. Ruim 2 eeuwen later komt het publiek massaal af op de kwellingen die de lopers ondergaan maar dit wel zichzelf aan doen!

Van Huttenkloasloop 2010

Van m'n 7e t/m m'n 14e levensjaar heb ik in Oldenzaal gewoond en dus leek het me wel leuk om daar eens een wedstrijdje te lopen. De Huttenkloasloop heeft meerdere afstanden maar ik kies de langste, de halve marathon. In het Twents Carmel College is voldoende ruimte om om te kleden en vandaar naar de start op de markt is zo'n 500 meter.


De Plechelmus staat helaas in de steigers maar dat neemt niet weg dat je nog kunt zien wat een kolos dat is. Vroeger kon je vanaf Hengelo en kaarsrechte weg rijden richting Oldenzaal die recht op de toren af ging.

Zoals je kunt zien is het zeer mooi weer, eigenlijk wat te warm om te lopen (24 graden). Ik heb het hele jaar al geen snelheidstrainingen meer gedaan maar ik hoop nog rond de 1:45 uit te kunnen komen. Om 13:00 uur starten we.

Het parcours voert over smalle boerenweggetjes en af en toe is het pad onverhard. Afwisselend en leuk om te lopen. De bergjes vallen me wel wat zwaar maar ik blijf wel hardlopen, het zijn geen Alpen. Veel hilariteit bij deze enthousiaste supporters wanneer ik even stil ga staan voor een foto. Maar ja, die pullen bier (Grolsch?) hebben dan ook wel veel aantrekkingskracht bij deze warmte.

In 1 uur en 51 minuten ben ik weer bij de finish. M'n slechtste halve marathon tijd ooit geloof ik. Maar dat deert me niet, ik heb weer eens lekker op m'n max gelopen, bij warm weer, dat dan weer wel.

Een van de bovenstaande heren heeft de halve marathon gewonnen in 1:15. Vraag me niet wie want wanneer je ze ziet denk je echt dat je dubbel ziet. Maar het was in ieder geval Bjorn Geerdink die won, Maikel Geerdink werd 4e.

Na afloop raak ik nog in gesprek met een loper die me herkende van m'n weblog. Het blijkt Menno de Jager te zijn, een naam die ik dan weer ken omdat zijn vrouw fotografeert en vaak ook sportfoto's plaatst van wedstrijden waar Menno loopt. We zullen elkaar in ieder geval weer bij de laatste editie van de Zuiderzeemarathon zien!

10 opmerkingen:

  1. In korte zinnen. Groot respect. Mooi bedrag. Vond het mooi om te volgen. En fijn om mee te fietsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie epiloog. Het was een hele mooie expeditie, ondanks wat tegenslag. Gefeliciteerd met de mooie opbrengst!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat moet het een geweldig gevoel geven om dit geld te overhandigen. Op een prachtige en eerlijke manier bijelkeaar gebracht!
    Nogmaals, groot respect voor alle deelnemers!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooi bedrag hebben jullie binnen gehaald. En aan de foto's te zien hebben de meiden veel schik gehad. Er is misschien ook wel een rugzak met bloemtjes voor tijdens het lopen;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hxe9 Ronald. Ik heb je project eindelijke eens op mijn gemak doorgelezen en ben onder de indruk van jullie doorzettingsvermogen. Jammer dat een paar factoren zoals het weer en de wondroos dan tegenzitten maar ondanks dat gefeliciteerd met het behaalde bedrag en het lijkt me iets wat je niet snel zult vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Slechtste tijd ooit betekent ook een PR. Was je erg geradbraakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Ronald, je foto's geven mij ook een trip down memory lane (tot mijn 16e in Oldenzaal gewoond). Wat hardlopen betreft zou ik zo weer terug willen naar Twente ....

    Als je lekker gelopen hebt maakt de tijd niet zoveel meer uit, toch? Ik hoop je te zien op Urk, eind november!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Helemaal niet slecht en door je voormalig woonplaats lopen is altijd mooi.
    Groet Rinus.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goed nieuw, dat je weer het plan hebt om een M te lopen! Veel plezier in de voorbereiding voor Urk. Groet, Martin.

    BeantwoordenVerwijderen