zaterdag 23 juli 2016

Sadnig (2745m)

Vanaf Stall kun je de Stieflberg oprijden tot aan 1850m hoogte. Eerst een geasfalteerde weg, daarna een goede onverharde weg. Bij dit hek is een parkeerplaats waar een aantal auto's kunnen staan.
 
Het doel vandaag is de top van de Sadnig op 2745m hoogte, onderdeel van de Goldberggruppe. Ik sta op om 05:00 uur en na voorbereidingen en de rit naar de parkeerplaats start ik om 06:30 uur. De hemel is blauw en de zon staat nog laag. De hoogte bij de P is 1850m.
 
Na ongeveer 40 minuten bereik ik de Staller Tor (2150m). Een doorgang naar een ander dal (Astental). Ik was nog wel even verkeer gelopen, op een alm is het soms lastig de weg te vinden.
 
Na de Staller Tor mag je ruim 2 km afdalen via deze weg tot je bij een wegwijzer komt met daarop  "Sadnig".
 
Een nieuwsgierige koe.
 
De Sadnig op de achtergrond. Eigenlijk loop je de hele tijd recht op deze berg af over groene almen met vooral schapen.
 
Op de bergkam aangekomen, nu nog naar de top. In de verte een zwarte stip, een vrouw die ook naar boven gaat. Later op de terugweg zie ik dat zij op de alm stopt bij een hut.
 
Na precies 2,5 uur ben ik op de top na 7,5 km lopen, 1050m stijgen en tussendoor nog 150m dalen. Het uitzicht is goed, wel wat heiig. De vrouw die er al eerder is staat druk te bellen, dat is nou weer jammer. Ik kom hier juist voor de rust. Na 10 minuten gaat ze weer weg.
 
Ook nu de Grossglockner weer goed te zien. Uit het zuiden zie ik in de verte al een wolkendek aankomen. Ik denk dat ik straks niet meer in de zon loop.
 
Na een klein half uur ga ik weer op m'n gemak naar beneden. Tegenwoordig gebruik ik daar ook de stokken bij om voeten en knieën wat te ontlasten. Onderweg heb ik veel bekijks!
 
Eigenlijk loop je voor een groot deel over dit soort almen. Zoals je ziet is het bewolkt geworden.
 
Hier keer ik weer terug op de weg die naar de Staller Tor leidt. Eerst iets naar beneden maar dan een flink eind weer omhoog. Overigens gaf het bordje bij het beginpunt aan dat de tocht 3,5 uur duurt. Dat is aan de "veilige" kant, ik deed over het geheel 2,5 uur.
 
Na precies 5 uur ben ik weer terug bij de auto. Het was zeker niet de mooiste bergtoer die ik heb gedaan, ietwat saai. Het uitzicht op de top en het weer maakt alles natuurlijk wel weer goed.
 
Voor alle foto's: klik hier

1 opmerking:

  1. Mooi de ochtend zon, voorlopig had je een strak blauwe hemel. Ik ruik bijna de frisse berglucht als ik zo naar de foto,s kijk. Dank dat ik mag mee genieten op de deze manier.

    BeantwoordenVerwijderen