zondag 26 november 2006

The day after

Wanneer ik terugkijk op de dag van gisteren heb ik een soort van overwinnaarsgevoel. Het belangrijkste doel was inmiddels geworden om een marathon zonder noemenswaardige maag/misselijkheidsproblemen uit te kunnen lopen. En dat is nu gelukt. Er kwam nog wel een vaag gevoel van misselijkheid opzetten bij 37km maar dat zette niet door. Iets voorbij de 40km kwam er ineens wat vanuit m'n maag opzetten en heb ik er een kwakje, al lopend, uitgegooid. Een paar seconden dribbelen en toen weer op normaal tempo doorgegaan naar de finish. Niet noemenswaardig dus.

Wat is nu het verschil geweest met de vorige keren? Ik ben veel rustiger gestart: 1:47 op de halve. In Etten-Leur zat ik op 1:42:30. Maar nu had ik ook veel meer tegenwind, anders was de 1:47 mss wel lager geweest.
Verder heb ik nu een strak schema gemaakt voor het drinken, niet te veel, niet te weinig. Alleen verdunde cola die ikzelf moet meesjouwen. Op 12,5 en 25 km een gelletje met veel water.
Of zou het verschil zijn dat ik nu steeds meer marathons en lange duurlopen loop en de verdeling van mijn energie in mijn lijf anders wordt zodat mijn maag meer kan opnemen?
Het blijft nog een zoektocht denk ik.

Wat in ieder geval nog wel kan helpen om een snellere marathon te lopen is er voor te zorgen dat mijn basistempo nog verder omhoog gaat. De kans om een marathon onder de 3:30 te lopen wordt vergroot wanneer ik bijvoorbeld de halve marathon in 1:30 zou kunnen lopen. Ik heb dan relatief minder energie nodig voor de marathon dan ik nu nodig heb. Dat betekent dan wel meer snelheidstrainingen doen en regelmatig wat 10k wedstrijden en halve marathons. Daar moet ik eerst nog eens wat over nadenken want eigenlijk vind ik vooral duurlopen leuk en snelheidstrainingen wat minder.

Verder heb ik me ook voorgenomen om de lange duurlopen er in te houden en niet echt af te bouwen na een marathon. Ik wil altijd de mogelijkheid hebben om op korte termijn met een marathon mee te doen zonder een 8 of 12 wekenschema te moeten volgen. Etten-Leur en Zuiderzeemarathon een maand na elkaar is me goed bevallen.

1 opmerking:

  1. Hoi Ronald,
    Mooie Marathon verhalen. Voel erg met je mee omdat ik met dezelfde ambities loop. Ik ga in Rotterdam mijn volgend Marathon lopen en uiteraard onder de 3:30 (ahum) Ik kreeg in ieder geval de indruk dat je misschien wel eens teveel water drinkt. In de laatste RW stond hier ook een artikel over in. Die vreemde verplichting om veel te drinken en ook te eten klopt volgens mij niet helemaal. Moesten we maar eens een boompje over opzetten.

    Mooie web-log overigens. Maar wat doe je op die berg. Het lijkt op hardlopen maar toch ook weer niet????

    BeantwoordenVerwijderen