zaterdag 25 november 2006

Zuiderzeemarathon 2006

Vandaag al weer mijn derde Zuiderzeemarathon. Totaal andere weersvoorspelling dan vorig jaar. Het wordt 16 graden en harde zuidenwind. Vorig jaar vroor het nog bijna en lag er sneeuw. Het is toch wel raar om je eind november nog in korte tight en shirt te kleden.

Om 07:30 uur vertrek ik uit Barneveld om nog twee andere lopers op te pikken in Beekbergen en gedriexc3xabn rijden we dan naar Zwolle. Het is daar nog rustig wanneer wij om kwart voor negen arriveren. Maar dat is ook wel weer handig want dan is er nog veel ruimte in de kleedkamers en zijn de toiletten ook nog vrij.

Keurig op tijd vertrekken we met de 2 dubbeldeks bussen naar Nagele waar dit jaar de marathon start i.v.m. een noodzakelijke parcoursverlegging. Vorige jaren kwamen we ook wel door Nagele maar daar ben je ook zo weer uit. In de bus wordt druk gekeuveld door alle lopers, misschien wat wedstrijdspanning? In Nagele worden op de parkeerplaats van de lokale voetbalvereniging uitgeladen en moeten we nog een poosje wachten voordat we kunnen starten.

Ik ben zelf actief op een lopersforum Chatxe2x80x99nxe2x80x99run en ik ontmoet daar naast Ronald Moska die met me meegereden is ook nog Jan Koert. Leuk om elkaar in real time even te ontmoeten.

We starten om 11:00 uur vanaf een wegplateau waar we makkelijk met zxe2x80x99n allen op passen. Er zijn namelijk slechts 155 lopers.

Dat vind ik nu juist ook de bekoring die de Zuiderzeemarathon heeft. Geen massaliteit, lekker aan jezelf overgeleverd, lange rechte wegen, vrij spel van de weerselementen.

Zoals zo vaak start ik weer te snel, de eerste km gaat in 4:30. Snel tempo terug genomen want ik wil dit keer eens finishen zonder een stukje te moeten wandelen (door maagproblemen). Na 3 km loop ik netjes op 5:00-5:05. De wind is de eerste kmxe2x80x99s van rechts en erg hard. Dat loopt wel wat lastig zoxe2x80x99n zijwind.

Even wennen dat Schokland al zo snel opdoemt doordat we in Nagele gestart zijn en niet in Urk. Het stuk van Schokland tot aan de dijk is erg zwaar, de wind pal op de kop. Je moet dan toch echt wel knokken tegen de wind en proberen het tempo een beetje op peil te houden.

Wanneer we weer westwaarts lopen over de Ramsweg lopen we in de luwte van de hoge dijk. Ik loop dan langzaam in op een loper met een begeleidende fietser. Wanneer ik hem bijna voorbij ga zegt hij dat ik misschien beter bij hen kan blijven omdat we bij Ramspol weer zuidwaarts gaan en de wind weer schuin tegen krijgen. Aangezien hij ongeveer even hard loopt en dezelfde doelstelling lijkt me dat een wijs idee. Dat blijkt later ook want tot de finish zijn we bij elkaar gebleven.

Bij Ramspol neem ik mxc2xb4n eerste gel en drink er flink wat water bij. Dan volgen 8 kmxc2xb4s waar we de harde wind inderdaad schuin tegen hebben maar we komen er doorheen met nog een redelijk tempo. Ik besef al wel dat een snelle tijd er vandaag niet in zal zitten.

Bij IJsselmuiden gaan we richting noordoost en hebben eindelijk de wind eens mee een paar km. We lopen nu op het aangepaste stuk van het parcours, een slingerende weg over de Kamperzeedijk. Na weer 8 km buigen we naar rechts af richting Mastenbroek en krijgen we de wind weer vol op de kop. Tot overmaat van ramp begint het hier ook nog even hard te regenen en krijg ik het toch ineens wel koud. Gelukkig duurt de regen niet zo lang. We lopen hier over smalle fietspaadjes langs lange rechte wegen.

Bij Mastenbroek gaan we even naar links en krijgen we de wind weer mee maar na 34km zal de wind alleen nog maar schuin tegen zijn. De misselijkheid die ik anders altijd krijg blijft uit, daxc2xb4s een positief teken! Onder de Mastenbroekerbrug door krijg je toch even een mentale klap ook al wist ik het van tevoren. Je moet dan namelijk nog een rondje door Stadshagen om dan weer over de brug te gaan. Het tempo is dan toch inmiddels wel een stuk teruggezakt.

Maar dan, eindelijk, afbuigen naar de atletiekbaan waar we nog xc3xa9xc3xa9n rondje moeten lopen. Ik ga precies tegelijk met mijn medeloper over de finish: dik tevreden met mijn 3:40:26. Zoals Ronald Moska later zou zeggen dat je eigenlijk als een PR zou moeten zien gezien de zware omstandigheden. Maar nog meer tevreden omdat ik xe2x80x98m vandaag zonder wandelen uitgelopen heb! De regen is uiteindelijk erg meegevallen, de wind niet.

In de kantine was het achteraf ook nog erg gezellig, prijsuitreiking bijgewoond. De snelste overall was Andrxc3xa9 Pelgrxc3xb6m in een tijd van 2:51:29. Ik heb met hem ook nog gezellig een tijd zitten praten. Om kwart over vier weer tevreden huiswaarts gekeerd.

Het was ook vandaag weer een goed georganiseerd, veel (aanmoedigende) vrijwilligers, veel drankposten. Chapeau!

1 opmerking:

  1. Mooi gedaan!!
    Dat PR komt nog wel, maar nooit op bestelling. Belangrijker is dat je nu prettig gefinisht bent.

    BeantwoordenVerwijderen