maandag 10 maart 2008

PR marathon bijgesteld: 3:33:18

5 seconden na mijn binnenkomst bij de Zuiderzeemarathon 2007.

Je zult wel denken: wat is dit nou weer? Waarom meld je dat nu pas?
Welnu, het antwoord is niet zo eenvoudig. Laat ik het proberen uit te leggen.
Een jaar geleden liep ik ook al in Diever de marathon en wel in een tijd van 3:31:47. Helemaal geweldig natuurlijk totdat er een kink in de kabel kwam, de gelopen afstand kwam ter discussie. Nu vind ik dat verder nooit zo belangrijk zolang de afwijking maar niet te groot is en liever niet te laag. Tegenwoordig lopen er steeds meer mensen met een GPS en die zijn toch behoorlijk nauwkeurig. Dat blijkt ook wel wanneer na afloop de meeste metingen ongeveer hetzelfde aangaven: ca. 41,6 km. Tja, en dat zijn toch 600 meters te weinig maar waarschijnlijk zelfs nog meer. Bij vergelijking van diverse marathons komt mijn Garmin Forerunner altijd te hoog uit en nooit te laag, zo'n 100-200 meter hoger.
Tja, en 600 meter is met mijn snelheid minimaal 3 minuten. Desondanks was de tijd vorig jaar in Diever dus een PR omdat het oude op 3:37:59 stond en daar was ik ruim onder gebleven. Maar welke tijd noteer je dan? Ik heb tijd toen maar ongecorrigeerd in de boeken gezet. Totdat ik in november vorig jaar de Zuiderzeemarathon liep in 3:33:18. Deze was zeker sneller dan de gecorrigeerde tijd van Diever. Ik bedacht toen dat ik zou wachten tot Diever 2008 om te zien of de afstand wederom te kort zou zijn. Zo ja, dan gaat de tijd van de ZZM in de boeken.
Mijn verwachtingen voor Diever 2008 waren groot omdat de organisatie tot 2x toe had aangegeven om het parcours opnieuw op te meten. Tot mijn verbazing lopen we echter in het begin geen rondje meer door het dorp maar zelfs een rondje minder?? Weliswaar een iets groter rondje dan vorig jaar maar lang niet genoeg om het tekort te compenseren. We verlaten nu het rondje op 1.05km terwijl dat vorig jaar nog 1.50km was. Ik heb de "tracks" van vorig jaar en dit jaar over elkaar heen gelegd op een stafkaart in Oziexplorer en die zijn akelig nauwkeurig hetzelfde. Ook overal keurig over de paadjes op de kaart. Je raad het al: dit jaar nog korter dan vorig jaar: 41,2 km, zo ongeveer het verschil van de beginrondjes.
In een mailtje naar de organisatie vraag ik hoe het nu zit met de afstand (nadat ik natuurlijk eerst welgemeend heb aangegeven hoe geslaagd deze editie weer was!). Het antwoord: "Wat betreft de afstand lijkt me dat heel vreemd, want we hebben hem juist helemaal opnieuw uitgemeten. Door het nieuwe betonpad zijn er nogal wat bochten verdwenen en is daardoor slechts xc3xa9xc3xa9n ronde in het dorp overgebleven." Wanneer er bochten verdwenen zijn (= afsnijden) zou ik juist denken dat je meer rondes in het dorp moet lopen! Ik hoor inderdaad van lopers die vaker in Diever kwamen dat het betonpad er eerst niet was en de route iets anders was.
Vanaf zaterdag ben ik dus weer in het bezit van een nieuw PR, die nog "verser" is ook, gelopen op een van mijn andere favoriete marathons. Die staat dus nu in de boeken. Dit voelt toch wel beter. Die 3:31 komt vanzelf nog wel eens....

7 opmerkingen:

 1. Geen keuze toch: onderweg genieten gedurende 3u35, of 3u25 afzien en na afloop genieten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekkere modderpoel daar bij jullie...
  Hier smelt de sneeuw nadat het er twee weken heeft gelegen. En dat is echt een ramp! Ik moest het weggetje van de bushalte naar mijn huis omhoog lopen, maar het was zo vreselijk glad dat ik op een gegeven moment niet meer verder kwam! Ik probeerde mn ene voet te verzetten, maar toen gleed de andere naar beneden... Ik denk dat ik hier schaatsen nodig heb ofzo...:-)
  (PS ik ben nog geen een keer gevallen door de gladheid!:-D)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel sucses Ronald en lekker vlammen op de marathon.
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het weer ziet er goed uit, als de vorm van de dag goed is is er veel mogelijk, genieten doen we zeker.
  Tot zaterdag,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hmmm, net te laat met de succeswens denk ik.
  ik hoop dat je weer een mooie en goede marathon loopt zometeen, ronald!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ronald gefeliciteerd met je eindtijd net geen 3:30 uur maar goed gelopen .In de Zuiderzeemarathon

  Groet Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerlijkheid is kennelijk in de mode: de winnaar van de Nico de Witt-marathon "bekende" bij aankomst een stuk te hebben afgesneden. En nu heb jij je PR "verslechterd"!
  Maar troost je, die 3:30-grens wordt nog dit jaar overschreden. Wat ik je brom! Al zal het niet a.s. zaterdag zijn bij de Galgenberg-marathon.

  BeantwoordenVerwijderen