zondag 17 juli 2011

Trail Serre Chevalier (Chemin de Ronde)

Van Trail Serre Chevalier

Vandaag wordt de Trail Serre Chevalier te Nevache, even boven Briancon, georganiseerd. Om 04:00 uur sta ik op om me voor te bereiden en om 05:00 uur rijd ik via Embrun, Guillestre en Briancon naar het dorp Nevache op 1600m hoogte. Helaas word ik al bij Ville Bas de weg afgeleid om te parkeren, dat wordt dus nog een stuk lopen aangezien de startlocatie in Ville Haute is. Het is nu nog droog maar de lucht ziet er dreigend uit. In ruim 10 minuten kom ik lopend bij de startlocatie aan waar de deelnemers aan de Sky Race zojuist zijn vertrokken (07:00 uur). Zelf doe ik aan de Chemin de Ronde mee (25km met 900m klimmen en ook weer dalen).

Van Trail Serre Chevalier

Na het ophalen van m'n startspullen loop ik weer terug naar de auto en kleed me om. Vervolgens weer met rugzak terug naar de start. Een half uur voor de start begint het te regenen en dat zal niet meer stoppen. Op deze hoogte is de temperatuur nog 12 graden maar dat zal op 2400m wel anders zijn. Desondanks heb ik gewoon een short tight en een t-shirt aan. Ik houd tot de start nog wel even een regenponcho van Action aan.

Van Trail Serre Chevalier

Al snel na de start gaan we bergop en ontstaan er opstoppingen op de smalle paadjes. Het is direct al veel blubber en gladdigheid maar de trailschoenen doen hun werk hier goed.

Van Trail Serre Chevalier

Na verloop van tijd komt er iets meer ruimte. Bergop haal ik toch wel veel mensen in, ik had in het startvak wat verder voorin moeten gaan staan. Het blijft een heel gedoe om op dit soort paadjes lopers in te halen. Ook is het gebruik van poles door sommige lopers soms irrtitant, ze letten niet goed op mensen in hun buurt. Eigenlijk zijn die stokken voor deze ronde ook niet nodig. Bij de Sky Race (42km) schijnt het wel nuttig te zijn vanwege het parcours.

Van Trail Serre Chevalier

Het blijft stijgen tot aan Lac Laramon op een hoogte van 2359m. Ik ben inmiddels drijfnat en m'n benen zitten tot boven de knieen onder de blubber. Door het stijgen heb ik het niet koud maar dat zal nu wel veranderen nu we min of meer horizontaal blijven lopen. Bij het opbergen van m'n camera glijdt 'ie uit m'n handen en gaat het displayvenster stuk….. Gelukkig doet de shock- en waterproof camera het nog wel. Thuis maar eens kijken of dit onder garantie valt.

Van Trail Serre Chevalier

Tijdens het gedeelte tot aan de afdaling over soms smalle modderige paadjes klinkt er plots een donderklap. Hmm, ook nog onweer. We maken ons zorgen om de lopers van de Sky Race die de Mont Thabor moeten bestijgen op 3150m en daarna nog over een bergkam moeten lopen. Later blijkt dat de organisatie besloten heeft die lopers al voor de Mont Thabor om te leiden naar het dal en dan terug naar de finish (35km). Dat zal een teleurstelling zijn, maar veiligheid voor alles!
Ook bij het dalen is het weer continu goed opletten waar je loopt zodat je niet onderuit gaat. Zo af en toe vliegt een waaghals je voorbij, ik blijf toch maar voorzichtig aan doen. Bij Refuge de Laval is de eerste drankpost. Een bekertje Coca Cola gaat er wel in.

Van Trail Serre Chevalier

Had ik gehoopt dat we nu wat vlakker en makkelijker konden lopen….mooi niet. De volgende 10km gaan weer gewoon dwars door natte velden heen, blubber, rotsige stukken enz. Op deze hoogte is het in ieder geval wel wat minder koud. Op een gegeven moment krijg ik toch wel even een dip die ik pas na een km weer te boven kom.


Van Trail Serre Chevalier

Na 25km duiken we dan ineens Nevache weer in en voor je het weet ben je bij de finish (3 uur en 27 minuten, 150 van de 330). Jammer dat het zulk slecht weer was maar toch ook wel weer leuk om bij dit soort weerscondities lekker door te raggen. Op een gegeven moment maakt het je allemaal niets meer uit en stap je in elke plas en blubberpoel.
Ik besluit me maar bij de auto (weer 10min lopen) om te kleden en direct naar de camping terug te gaan. Maar hoe krijg ik m'n benen schoon? Aha, een fontein. Ik gooi m'n benen compleet met schoenen aan in de fontein en maak ze schoon. Vervolgens joggend naar de auto om warm te blijven, motor starten voor de kachel, heerlijk….
Resumerend: je moet wel een verknocht trailrunner zijn om in je vakantie in de regen zo vroeg op de morgen dit te doen. Maar ik heb weer genoten!
Alle foto's: klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten