donderdag 3 mei 2007

Bergwandeling Mason-Formarinsee

Direct na het ontbijt om 08:15 uur vertrek ik samen met mijn dochter met de auto naar het dorpje Mason, vlak boven Dalaas in het Klostertal. We proberen zo ver mogelijk door te rijden en stranden dan op een verkeersbord dat aangeeft dat we niet verder mogen. We zitten nu op 1050m hoogte, precies op een punt waar we ook terecht komen wanneer we bij de afdaling een andere route zouden kiezen.
Parkeren is vaak een lastige zaak op de smalle bergweggetjes. We staan nu bij het laatste huis voor het verkeersbord en vragen aan een oudere man die voor het huis van de zon zit te genieten of we hier kunnen parkeren. Hij gebaart ons vlak voor de slagboom rechts in de kant te parkeren, geen enkel probleem.
Ik stel de GPS in die inderdaad 1050m aangeeft. Tot aan het meertje hebben we dus ruim 850m te klimmen. Volgens de kaart voert de route langs de bergbeek die bij het meertje ontspringt. Veelal een garantie voor afwisseling! Het weer is heerlijk om te wandelen, strak blauwe lucht en een temperatuur van rond de 12 graden.
Vanaf het startpunt volgen we eerst een tijdje een weggetje dat ons door open landschap voert. Nu al is te zien dat er nog aardig wat sneeuw boven de ca. 1700m ligt op de bergtoppen, maar lang niet zoveel als vorig jaar. Na ruim een kilometer gaat het weggetje over in een steil bergpad, alles overigens uitstekend gemarkeerd.
 
Het bergpad voert door afwisselend stukjes bos en open bergweitjes. Soms is het pad rotsig, dan weer losse steentjes, dan weer bosgrond. Het bergbeekje laat soms mooie plaatjes zien zo tussen de bomen door. We lopen langs een hut die zo te zien nog maar net vernieuwd is. Het oude gedeelte is nog duidelijk te zien en het nieuwe hout ruikt nog vers. Is dat wel verstandig? Hoe was het spreekwoord ook al weer, oude wijn in nieuwe zakkenxe2x80xa6?
Op 1400m komen we weer in open gebied met mooi uitzicht op de xe2x80x9cvalleixe2x80x9d en de bergtoppen er achter. Bij de beklimming praten we niet zoveel, vooral omdat we gewend zijn stevig door te stappen en er niet veel lucht over blijft om te praten. Wanneer we af en toe stoppen valt ons de stilte op, er zijn nog geen andere wandelaars en de beesten staan waarschijnlijk allemaal nog op stal. De berghutten zijn nog verlaten, alle luiken volledig gesloten. We voelen ons de eerste wandelaars die zo in het voorjaar hier komen.
Op 1800m komt het bergpad weer bij een bergweggetje dat vanaf de Formarinsee hiernaartoe loopt om een aantal hutten te ontsluiten. We lopen nu ook al snel tussen sneeuwplekken door en soms moeten we er ook overheen. Blijft een aparte en geweldige ervaring om zo te lopen tussen en over het oogverblindende sneeuw.
Het bergweggetje voert uiteindelijk naar de Freiburger Hxc3xbctte die aan de rand van de Formarinsee staat op 1915m hoogte. Dit is een enorme berghut die alleen xe2x80x99s zomers bewirtschaftet is en dienst doet als slaapplaats en tussenstation voor bergwandelaars. De berghut is nu verlaten, alle luiken zitten potdicht.
Van hieruit hebben we prachtig uitzicht op de omringende bergtoppen, waaronder de Rote Wand (2704) en de Schafberg (2413). Het meertje ligt een stuk lager dan de hut en is nog helemaal bevroren. Verder is de hele kom om het meertje nog besneeuwd, je kunt hier dus niet naar beneden. Ook verder naar boven gaan is voor ons geen optie, we komen dan in te veel sneeuwvelden terecht en daar zijn we niet voor uitgerust.
Je moet hier wel in de zon gaan zitten om het een beetje warm te hebben, ik denk dat de temperatuur hier niet veel hoger is dan een graad of 6. We eten ons broodje op en genieten een tijd van de omgeving en de warmte van de zon.
Bij de afdaling volgen we weer dezelfde route. Het uitzicht en de beleving is dan toch vaak wel weer anders. We voelen nu wel hoe koud het eigenlijk is, mijn vingers willen maar nauwelijks opwarmen, volgende keer toch maar handschoenen meenemen.
De bergwandeling was zeker de moeite waard!

Start
Mason (Dalaas), 1050m
Doel
Freiburger Hxc3xbctte bij de Formarinsee
Lengte (alleen naar boven)

6,1 km

Tijdsduur (alleen naar boven)
1u50min (incl. pauzexe2x80x99s)
Moeilijkheid
Middel, stijging gemiddeld 14% (0-30)
Omgeving
+++
Paden
Deels bergweg, deels bergpad, goed begaanbaar
Markering
Goed

2 opmerkingen:

  1. Schitterende omgeving!! Lijkt me ook zeer prettig om hiervan te genieten zonder al te veel mede-genieters. Dat zal straks in Graubunden helaas anders zijn. Want zo te lezen ga je het redden met je knie: net op tijd weer in orde!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schitterende foto's Ronald in een prachtige omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen