vrijdag 26 februari 2010

Expeditie Zuiderzee - etappe 5

Van Etappe 5

Je kunt het niet direct zien maar het gebouwtje achteraan was ons onderkomen deze nacht. Een knus klein huisje met alle benodigde voorzieningen. Het was zo knus dat Mark en Maarten gisteravond nog maar even gebleven zijn voor een potje hartenjagen. Mocht je hier ook eens willen overnachten bij Dennis en Marryvonne, kijk dan even hier.

We zitten hier precies op de grens van de vroegere Zuiderzee en het vasteland. Dat zal vandaag ook voor een groot deel onze route bepalen. Om even voor 10:00 uur vertrekken we, beiden op de fiets dus, na een goede nachtrust en een stevig ontbijt. We zullen vandaag veel last van tegenwind hebben volgens de voorspellingen.

Van Etappe 5

De route gaat via Blokzijl naar Vollenhove. Een prachtig bochtige dijkweg met veel binnendijkse kolken (wielen). Kolken die door vroegere dijkdoorbraken zijn ontstaan en nu nog herinneren aan de Zuiderzee.

Van Etappe 5

Blokzijl draagt nog de sporen van een ver verleden: een binnenhaventje met sluis (Zijl), karakteristieke geveltjes van oude panden. In zo'n stadje heb je even geen last van de wind maar op de dijken komen we soms maar net vooruit. Na Blokzijl via Vollenhove naar Genemuiden.

Van Etappe 5

Bij Genemuiden met het veerpontje naar de overkant. Voordat jullie commentaar hebben op het ons "laten" vervoeren: Thirza heeft de hele tijd het pont op en neer gelopen en heeft dus ook hier de nodige meters gemaakt ;-)

Van Etappe 5

Na Genemuiden de Kamperzeedijk op richting Kampen. We hebben al wet wat regen gehad maar in de verte zien we steeds meer dreigende luchten.

Van Etappe 5

Bij Grafhorst wacht Kees ons op om tot Elburg mee te fietsen. Het oorsponkelijk plan was dat Kees mee zou lopen, maar dat zit er nu dus niet in bij mij. Leuk dat hij nu mee opfietst. We moeten echter al snel schuilen want er breekt een enorme bui los maar na 10 minuten gaan we weer verder.

Van Etappe 5

De skyline van Kampen, tijdelijk even wat anders omdat de kerktoren onthoofd is voor renovatie. We gaan dwars door Kampen heen maar ik moet toegeven dat ik minder om me heen heb gekeken omdat we druk in gesprek waren.

Van Etappe 5

Onder Kampen wordt de wind nog een tikje erger, vol op de kop. We komen maar nauwelijks boven de 11 km/uur uit. Ineens uit het niets (Kees had me er al op voorbereid) een etalage met poppen. Zal vast een verzamelaar zijn! Terwijl wij door weer en wind ploeteren ineens aangestaard worden door honderden poppen.

Van Etappe 5

Eindelijk, we zijn in Elburg na 56 km en 5,5 uur onderweg te zijn geweest. Elburg heeft een oud gedeelte, het vestingstadje, waar we dwars door heen gaan.

Van Etappe 5

Aankomst bij Bed&Breakfast Het Anker in de Molenstraat. Cora Kragt (van B&B) staat ons al op te wachten samen met Niels en Mark die vandaag de verversing regelen. Na een kop koffie van Cora neem ik weer afscheid van Kees die nu voor de wind weer naar IJsselmuiden vertrekt. Kees, bedankt voor het leuke gezelschap!

Etappesponsor vandaag is Zitron uit Hengelo. Een bedrijf dat met succes ventilatiesystemen levert voor tunnels en metro's in heel Europa.

Het avondeten wordt afgehaald bij de chinees waar we ons tegoed aan doen. 5,5 uur buitenlucht op de fiets veroorzaakt flink wat trek. Niels en Mark, bedankt voor jullie verzorging!

Morgen hebben we het plan om de route iets te verleggen via Putten. We kunnen dan de fiets van Maarten thuis afleveren en dan wil ik de laatste km's weer lopend afleggen om zo toch lopend te finishen. Dan zal ik toch meer dan 200 km gelopen hebben. Tijdens het fietsen heb ik geen last van de schenen gehad en vanavond is de rode kleur ook grotendeels verdwenen. Met een beetje goede wil moet ik toch nog wel een paar km kunnen joggen.
En verder hopen we natuurlijk ook een klein beetje veel dat Rianne vanaf Putten ook weer kan meefietsen..... ;-)

22 opmerkingen:

 1. Succes met het herstel!
  Geduld is een schone zaak, ik ken het gevoel....

  Een goed en sportief 2010,
  Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat woon je toch in een jaloersmakende hardloopomgeving!
  Fijne dagen en het beste toegewenst voor 2010.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hardloopkloffie aantrekken weet ik niet. Maar pas wel op dat je in de wandelpauzes niet te veel afkoelt.
  Tot volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met deze weersomstandigheden is hardlopen niet echt makkelijk te doen. En wandelen veel mooier.

  Gewoon rustig je tijd nemen, hoe moelijk dat ook is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie winterse plaatjes!
  Je maakt goede vooruitgang. In 2010 kun je er weer lekker tegenaan.
  Sterkte met nog even geduld oefenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja, voor 10min ook lekker je kloffie aantrekken. Dat volgt sowieso al goed aan. Fijne jaar wisseling alvast Ronald en sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat herstel zal je sterk maken voor 2010.
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi Ronald, grappig om te lezen dat je Benthuizen goed kent ;) Wonen je ouders in H-Dorp? De Weipoort stond wel op de planning maar durfde niet zo goed de kleinere wegen te nemen omdat ik niet wist hoe de sneeuw daar zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Succes met het herstel, ik hoop je dit jaar nog eens tegen te komen (Arnhem? of komt dat te vroeg)

  Eeen gezond 2010!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Succes met je herstel en een sportief 2010.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig lijkt de stemming er nog best wel goed in te zitten. Nog xc3xa9xc3xa9n dag en dan zit dit avontuur er voor jullie al weer op: een onuitwisbare herinnering en een prachtige prestatie, ook al ging het anders dan verwacht. Behouden aankomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toch weer een etappe afgelegd ook al is het niet lopend. Nog eentje en dan ben je er alweer. Doe je wel voorzichtig met je benen? Veel plezier nog en een goede thuisreis.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En jij maar denken dat het fietsen mee zou vallen.
  Er stond inderdaad flink wat wind vandaag. Hopelijk kan je lopend finishen, maar forceer vooral niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Erg slecht weer vandaag en jullie treffen het niet deze week.
  Leuk om Kees tegen te komen en veel te babbelen.
  Sucses morgen.
  Groet Rinus.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook vanuit Putten succes met de laatste loodjes.
  Rianne ligt sinds donderdag onafgebroken op de bank.
  We hopen dat ze morgen meegaat en anders is er nog een broer die de honneurs waarneemt.
  Geniet van de day after en laat jullie verwennen door het thuisfront.
  Jullie hebben het verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nou Ronald, weer een mooi verslag en onder het lopen vandaag (33km) nog even aan jullie gedacht. Welhaast maartse buien waren het.
  Mooi dat je toch het laatste stuk nog even gaat proberen te lopen/joggen. Succes....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Lopend, fietsend, kruipend... komen zullen jullie er blijkbaar! Petje af! (Met dit weer kun je trouwens beter een zuidwester opzetten.)
  Sterkte met de laatste loden, ik hoop voor je dat het lopen lukt Ronald, want dat geeft natuurlijk wel een kick!
  Groetjes, Hanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi verslag Ronald. Ik kijk terug op een mooie middag. Vond het gezellig om uitgebreid met je bij te kletsen. Allebei succes morgen!! Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi verslag. Wens je bij deze een hele mooie finish !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Klasse Ronald, wat een doorzettingsvermogen! behouden finish gewenst!!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jammer dat je moest stoppen met lopen door een blessure. Je hebt in die eerste 3 dagen laten zien dat je de kwaliteiten hebt voor etappe- en ultralopen, daar heeft het niet aan gelegen.
  Maar wees wel heel voorzichtig met wondroos. Als je daar niet goed mee omgaat kun je er heel lang last van houden. Neem vooral de tijd voor een goed herstel want er komt nog een heel loopjaar aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. toch de 5e etappe volbracht! super. En leuk dat Kees erbij was

  BeantwoordenVerwijderen