zaterdag 14 februari 2009

Vlinderloop Houten

Van Vlinderloop Houten

Elke 2e zaterdag van de maand van september t/m mei organiseert Loopgroep Houten de Run2day Vlinderloop met afstanden van 5,2-11,1-15,2 en de halve marathon. Waar de loop zijn naam aan ontleent is duidelijk te zien aan het parcours. Althans, wanneer je niet verkeerd loopt..... Maar daarover straks meer.

Van Vlinderloop Houten

Afgelopen week heb ik me bedacht om een halve marathon te lopen wanneer het weer goed zou zijn. Zoals je kunt zien is het prachtig loopweer: koel, weinig wind, zonnetje. De Vlinderloop was me al vaker opgevallen maar het kwam er nog niet van. Het is heerlijk kleinschalig en heeft een leuk parcours langs sloten maar ook langs het Amsterdam-Rijn kanaal en kasteel Heemstede. Er wordt gebruik gemaakt van het onderkomen van korfbalvereniging Victum.

Van Vlinderloop Houten

De organisatie heeft wel wat weg van de organisatie in Diever. Lekker ongedwongen, alles tussen de korfbalactiviteiten door, het wedstrijdsecretariaat bestaande uit 1 man, een ongecompliceerd startdoek tussen twee lantarenpalen, bij de finish een zelfbedieningstafel, alleen maar de hoognodige richtingwijzers enz. Echt iets voor mij dus!

Van Vlinderloop Houten

Vooraf spreek ik nog met deze twee lopers. De loper met het reflecterende groen loopt voor het eerst een halve marathon op advies van zijn internettrainer. Op basis van zijn tijd bij de 20 van Alphen zou een tijd van 1:20 haalbaar moeten zijn. Leuk als halve marathon debuut.

Om 11:30 uur starten we. Een startschot is er uiteraard niet maar gewoon een seintje van de organisator. Voor mijn doen start ik snel en blijf de eerste km in de buurt van de groene loper. Na 1 km geeft mijn klokje 3:57 aan, oops... veel te snel. Ik heb ook niet veel lopers meer voor me. Ik laat het tempo zakken want dit is gekkenwerk. De volgende km gaat in 4:15 en daarna zo tussen de 4:17 en 4:20.

Bij 4 km is er een drankpost en ik loop dan in een groepje van 4 die de vaart er flink in heeft. Vlak na de drankpost is er een weg naar rechts maar er staat geen bordje. Zowel rechts als rechtdoor zien we geen lopers dus gaan we rechtdoor. Maar na verloop van tijd besef ik dat we toch niet goed lopen. Dit is me nog niet eerder gebeurd. Achter ons nog 2 lopers die ons gevolgd zijn maar verder geen lopers meer te bespeuren. De eerstvolgende weg gaan we rechtsaf en komen met 700m omlopen weer op het parcours en lopen we weer temidden van de (langzamere) lopers.

Het lukt me niet om het tempo van 4:15-4:17 vast te houden waardoor een PR er vandaag niet in zit. Daarvoor heb ik de laatste maanden ook te weinig snelheidswerk gedaan. Wanneer ik de tweede ronde in ga kom ik vrijwel alleen te lopen. Maar ja, wat wil je, ik denk dat er niet meer dan 20 lopers meedoen aan de halve. Desondanks haal ik er nog een paar in die voor me waren gekomen bij mijn "omloopje".

Op 21.1km klok ik zelf 1:32:19 en 3m12s later heb ik de resterende 700m overbrugd. Ik ben hier zeker tevreden mee, mijn 2e beste tijd op de halve marathon. De winnaar heeft zijn verwachting waargemaakt: 1:19:47. Hij vertelt dat hij ontspannen heeft gelopen maar de laatste km's wel pijn gingen doen.

Ik ga hier zeker vaker terugkomen. Weinig "gedoe", goed aan te reizen (35 minuten), lekkere douches, snel parcours enz.

16 opmerkingen:

  1. Zie je wel dat rondjes best mooi kunnen zijn?
    Mooie foto's weer en goed gelopen. Hoe krijg je het toch steeds voor elkaar dat je ALTIJD mooi weer hebt? (vroeg ze jaloers)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk verslag! Dit smaakt naar meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verslag, heel bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha die Ronald.

    Gefeliciteerd met je mooie prestatie. Je Prachtige foto's en een mooi verhaal. Leuk om te zien en te lezen wat mijn buurman nu weer gedaan heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fraai verslag Ronald van 3 dagen Tirol met veel mooie foto's. Lijkt me erg fijn om daar te kunnen lopen met die bergen.
    Het voordeel van rondjes, zoals bij de halve marathon, is dat je de rondetijden goed in de gaten kunt houden. Knap zo constant als je liep en dat na een bergmarathon!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik zag de reactie van ben van voorne atletiek, we hebben ook wat foto's maar niet van onderweg , je hebt mij op een idee gebracht, dank en een leuke weblog heb je
    groeten uit oostvoorne ( heb alleen de hele gedaan)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klasse Ronald! Ik heb zelf ook wel een samen met een medeloper staan puzzelen waar we heen moesten, maar dat was op een kort bosloopje, bij een halve M had ik stevig gebaald denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. prima tijd Ronald!! De PR komt de volgende keer wel weer

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toch een mooie tijd. Verkeerd lopen is altijd vervelend, het brengt je uit je ritme zeker als je echt hard moet lopen. Ik kan er zelf ook wat van, niet van hardlopen maar wel van verkeerd lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gisteren was het inderdaad ideaal loopweer. Je hebt weer goed gelopen, ondanks die 700 meter extra.
    Heerlijk die loopjes zonder startpistool en met weinig deelnemers!
    Volgend keer ietsje rustiger starten, stevig doortrekken de 2e helft, niet fout lopen en je verbeterd waarschijnlijk je PR!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik was een van de deelnemers die verkeerd liepen. Voor de golfbaan hadden we rechtsaf gemoeten. Bij de finish hoorde ik dat er wel een bord stond, maar dat dat was omgevallen of omgeschopt. Ik volgde de lopers voor me. Jammer van de tijd. Het scheelde wel vier minuten. Dit was mijn eerste Vlinderloop, maar ik kom hier zeker terug. Lekker kleinschalig en een mooi parcours.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk loopje zo te lezen en mooie tijd gelopen ondanks verkeerde route. Ook wel eens moeite gehad met onbekende route, om bordjes te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lijkt me een leuke loop: volgende maand ook maar eens langs komen (en meelopen uiteraard)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Leuke blog! Ik zit te overwegen 14 november de halve marathon te lopen in Houten. Hopelijk staat de route dan wel duidelijk aangegeven? Is het een vlak parcours?

    BeantwoordenVerwijderen